Završen je Sandens filmski festival, a pobednik je „Rađanje nacije“, drama o američkoj pobuni robova. Tu nije bilo iznenađenje, film je osvojio kako nagradu žirija, tako i nagradu publike za najbolju dramu. Sam film je proglašen najboljim samo jedan dan nakon što je Nejt Parkerovo ostvarenje (scenarista, reditelj, producent) prodato za rekordnih 17,5 miliona dolara Foksu, koji će se brinuti o njegovoj distribuciji.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

     Tako se ponavlja ustaljena „praksa“ dvostrukog trijumfa – prošle godine to je bio „Ja i Erl i umiruća devojka“, a pre dve „Ritam ludila“.

     Među ostalim nagrađenima su i „Weiner“ Entonija Vejnara kao najbolji dokumentarac, a žiri je nagradio i reditelje Danijela Šajnharta i Danijela Kvana za „Swiss Army Man“, koji je već izazvao različite ocene publike koja ga je videla. Specijalnu nagradu žirija za „individualni nastup“ dobio je glumac Krejg Robinson za „Moris iz Amerike“, dok je kod glumica priznanje pripalo Melani Linski za „Intervenciju“.

     Treba reći da se, pre početka Sandensa, najviše pričalo o ostvarenju „AbracaDeborah“ ali pošto se ispostavilo da to i nije pravi film, sasvim logično da mu nije pripala niti jedna nagrada.

     Kada je reč o filmovima iz sveta nagrada za najbolji dokumentarac pripala je „Soniti“ Rokšareha Ghem Maghamija, dok je žiri za igrani film nagradio „Peščanu oluju“ izraelskog reditelja i scenariste Elita Zeksera. „Sonita“ je dobila i nagradu publike, dok je za igrani film nagrađen „Između mora i kopna“ Karlosa del Kastilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari