Raskrinkavanja političkih, socijalnih i medijskih manipulacija: Razgovor o knjizi aforizama "Nemam reči" Aleksandra Baljka 1Foto promo Arhipelag

U Srpskom književnom društvu (Francuska 7), večeras u 20 h, održaće se razgovor o knjizi aforizama „Nemam reči“ Aleksandra Baljka, najvažnijeg predstavnika ovog žanra na našim prostorima.

Aleksandar Baljak će govoriti aforizme iz svoje nove knjige, dok će o knjizi govoriti Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga. Moderator programa je Dejan Simonović.

Nova knjiga aforizama Aleksandra Baljka „Nemam reči“ objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u ediciji „Presek”. Knjiga predstavlja izbor dve i po hiljade najboljih aforizama ovog autora napisanih u proteklih sedam godina. U ovoj knjizi se lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputacija najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

Osim što je nesvakidašnji primer oštre kritike i briljantne jezičke igre, knjiga „Nemam reči“ predstavlja i veliki raspon izražajnih i tematskih mogućnosti aforizma kao žanra.

U ovoj knjizi taj raspon seže od političkih aforizama, po čemu je Baljak možda i najprepoznatljiviji, preko kritike društva, karaktera i mentaliteta, kritike književnosti i književnog života, kritike okamenjenih i umrtvljenih jezičkih formi, pravih primera filozofskog aforizma, do raskrinkavanja medijskih, socijalnih i, pre svega, političkih manipulacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari