Raspisan konkurs za neobjavljeni roman za mlade 1

Izdavačka kuća Klet raspisala je konkurs za neobjavljeni roman, namenjen čitaocima od 11 do 14 godina, koji traje do 30. jula, čime zvanično počinje akcija “Čitalački maraton”.

Autori na konkurs mogu poslati rukopise na srpskom jeziku, od najviše 128 strana, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Stručni žiri sastavljen od uglednih književnih kritičara i profesora književnosti će u najuži izbor odabrati pet rukopisa, a o njima će se potom izjasniti glavni žiri, koji će činiti više od 100 nastavnika srpskog jezika u osnovnim školama. Oni će izabrati najbolji rukopis čiji će autor dobiti glavnu nagradu od 500.000 dinara, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće Klet.
Ona je dodala da uloga nastavnika nije da samo odaberu najbolji roman već i da u svojim školama osnuju čitalačke klubove, na kojima će zajedno sa svojim đacima analizirati romane iz edicije “Čitalački maraton”, diskutovati i rešavati zadatke koji prate tekst. Knežević Orlić je istakla da će pobednički roman biti odštampan u tiražu između 10.000 i 20.000 primeraka, a knjige će biti poklonjene učenicima koji su članovi čitalačkog kluba u svojim osnovnim školama. Nagrađeni rukopis, kao i ostale koji budu ušli u najuži izbor, Klet će obajviti do kraja godine.
Direktorka Kleta je napomenula da “Čitalački maraton” nije profitabilna već društveno odgovorna akcija, koja ima za cilj negovanje srpske književnosti za decu i mlade, ali i podsticanje njihovih čitalačkih navika. Vrednost ove akcije, za koju je planirano da bude višegodišnja, prepoznalo je i podržalo Ministarstvo prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari