Rat u Čečeniji napravio je rane, ali će one vremenom zarasti 1

Premijera filma „Ubiti po viđenju“ održana je sinoć u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center, a povodom nje se srpskim novinarima obratio specijalni gost premijere, producent filma Karen Šahnazarov, inače poznat kao reditelj i scenarista.

On je na početku rekao da je distribucija filma nešto nepredvidivo, a pogotovu u slučaju ovog ostvarenja zasnovanog na istinitom događaju koje prikazuje teroristu odgovornog za smrt stotine nedužnih ljudi i dece. Ruska publika je dobro odreagovala na prikazivanje filma, kaže on i dodaje da mu je važno i to što se film prikazuje u Srbiji.

– To je jedna od vrlo škakljivih tema za našu sredinu. U filmu je malo promenjeno prezime teroriste, ali je očigledno da se mislilo na Basajeva. Film je sniman po realnom događaju i vodilo se računa o svim detaljima – ističe Šahnazarov i dodaje da se film i dalje prikazuje, a po njegovom mišljenju dobro prolazi. Napravljena je i mini serija na istu temu, međutim, ona nije još uvek prikazana u Rusiji, ali se reditelj nada da će biti prikazana i u Srbiji i dodaje da je u pitanju još detaljnija verzija događaja. Iako se Šahnazarov, koji je producent ovog filma, kako kaže, ne trudi da odredi žanr dok snima, konstatuje da je u pitanju verovatno akcioni realizam.

– Realistični akcioni film, ništa nije izmišljeno i filmska ekipa je uspela da prenese atmosferu Kavkaza.

Za reditelja filma Aleksandra Aravina rekao je da je iskusan, a za glavnog glumca Igora Petrenka kaže da je trenutno jedna od najvećih zvezda televizije i filma u Rusiji, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na druge glumce.

– U Gruziji i u Jermeniji smo tražili glumce koji su igrali Čečene i Osetine. Tražili smo glumce u Čečeniji i Severnom Kavkazu i otkrili smo da tamo ima sjajnih glumaca. Mislim da je postojao izvestan izazov za čečenske glumce u ovom filmu, jer je ovo vrlo škakljiva i složena tema za Kavkaz i sama činjenica da su pristali da glume u filmu dokazuje da se na Kavkazu menja situacija – smatra Šahnazarov i dodaje da je u filmu bilo važno da se čuje originalni jezik.

U vezi sa ovom, političkom konotacijom filma Šahnazarov nije hteo dalje da se izjašnjava jer su za nju, kao i za sve ostalo zaslužni ipak autori, a on je samo producent.

– Film prikazuje život onakav kakav jeste, specijalci koji se bore protiv terorizma u ratu koriste različite metode jer se pored tuđih bore da sačuvaju i sopstveni život, a i – život je surov – ističe on i dodaje da u filmu postoji scena u kojoj jednom od specijalaca prerežu grlo. Ulogu tog specijalca odigrao je njegov sin i njemu je, kako kaže, neprijatno da gleda tu scenu. Što se tiče političke situacije on dodaje da se danas principijelno sve promenilo.

– Posle likvidacije Basajeva, u Čečeniji se održao referendum na kome se većina Čečena odlučila da ostane u sklopu Ruske federacije. U pitanju je psihološki komplikovan proces koji neće brzo da se razreši, jer rat u Čečeniji je bio građanski rat koji ostavlja duboke rane, ali dolaze nove generacije i, postepeno, rane će da zarastu – zaključuje Šahnazarov.

Isti kvalitet za manje novca

Šahnazarov je istakao da, iako su ruski filmovi jednako blokbasteri i sa velikim glumačkim zvezdama, budžeti im zaostaju za američkim.

– Neuporedivo je. Mi smo za ovaj film potrošili milion i po dolara zajedno sa serijom, u Holivudu bi to koštalo jedno 20 miliona – kaže Šahnazarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari