Razgovor o "Ljubavi u doba kapitalizma" 1

Udružena tribinska akcija (UTA) – zajednički tribinski poduhvat Narodne biblioteke Srbije, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Kuće kralja Petra, UK Parobrod, Kulturnog centra Beograda i Srpskog književnog društva, juče je javno ozvaničila svoj rad.

Najavili su prve svoje tribine pod nazivom „Ljubav u doba kapitalizma“, koja će se održati 13. oktobra u Atrijumu NBS. U razgovoru bi trebalo da učestvuju: Zorica Tomić, Vukašin Milićević, Ivan Milenković i Mihajlo Pantić.

– Cilj Udružene tribinske akcije je da podstakne javni dijalog na društveno i književno značajne, a zapostavljene teme, da donese svež pristup i unese dodatnu živost i raznovrsnost u tribinski program, kao i da udruženom energijom otvori drugačije načine javne komunikacije. Program će se održavati jednom mesečno, svakog meseca sa drugom temom, drugim učesnicima, drugim moderatorima i u drugoj instituciji – rečeno je juče na konferenciji za novinare u Srpkom književnom društvu na kojoj su govorili: Ana Vukmanović, Laura Barna, Katarina Lazić, Milena Đorđijević i Dejan Simonović.

Kako se između ostalog čulo, UTA je neka vrsta odgovora na „strašnu eroziju kulture ne samo kod nas, nego i u svetu“ – želi da se bavi suštinskim pitanjima epohe u kojoj živimo, a ne da bude „samo prkos dominantnom neukusu“.

Iako svaka od članica Akcije ima svoje tribinsko iskustvo i auditorijum, u UTI kažu da njihovo udruživanje neće biti „puko spajanje publike, nego će joj se ponuditi drugačiji pristup“.
– Za prvu temu odbrali smo „LJubav u doba kapitalizma“, jer živimo u vremenu u kome vlada postmoderna verzija otuđenja – ravnodušnost. Tražimo odgovor na pitanje da li najhladnija verzija kapitalističkog poslovanja utiče na najintimnija privatna osećanja, a jedno od pitanja svakako će biti i zašto ljubav danas postaje fenomen koje mora da se objasni i kontroliše. Razgovaraće se o (ne)mogućnosti ljubavi i bliskosti u doba vladavine kapitala, postvarenja, obezduhovljenosti, emotivnog siromaštva i otuđenja koje ta vladavina podrazumeva – najavila je Katarina Lazić iz Parobroda, koja će zajedno sa Milenom Đorđijević biti moderator prve tribine UTA.

Druge teme

Druga tribina UTA održaće se 10. novembra na Kolarcu i njena tema biće „Religija i sekularizam“. Za prvu polovinu decembra najavljena je treća tribina „Kanon kao triler“, na kojoj će se govoriti o povratku književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari