Razmena knjiga u Novom bioskopu Zvezda 1Foto: Čitajmo zajedno

U Novom bioskopu Zvezda (Terazije 40) u subotu 7. i nedelju 8. oktobra biće organizovan peti festival knjige ČitamЧиташ. Kao i svake godine, ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga.

Otvaranje Festivala zakazano je u 13 časova, a posetioci će sve do deset uveče moći međusobno da razmenjuju knjige.

Posetioce takođe očekuju radionice, tribine i filmske projekcije koje u fokusu imaju knjigu, a koji će trajati do deset uveče. Posebno izdvajamo dva sata trampe stripova u okviru koje će biti organizovana i radionica stripa, kao i našu sada već stalnu aktivnost na Festivalu „Poznati čitaju“.

Mesto starog bioskopa Zvezda na Terazijama biće pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festivala je širenje kulture čitanja među svim generacijama i revitalizacija prostora bioskopa kroz popularizaciju knjige kao medija. Korišćenjem starog bioskopa Zvezda, Festival pored svoje primarne svrhe, a to je promocija kulture čitanja, pokušava da utiče na svest ljudi o nestanku kulturnih mesta sa mape kulturnih događaja ovog grada i značaju njihovog povratka na istu.

Festival se realizuje u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Festival ČitamЧиташ

Festival ČitamЧиташ održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

 16. septembra uspešno je održana akcija „Čitajmo zajedno!“ na Trgu republike, a 30. septembra organizuje se akcija deljenja knjiga putnicima u javnom prevozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari