Danny Brown / Andre 3000foto: Album Covers

Dva uzbudljiva (???) nova albuma na hip hop nebu su zasijala u prethodnoj nedelji, Andre 3000 – New Blue Sun i Danny Brown – Quaranta.

Andre 3000 – New Blue Sun

Hip hop ove godine slavi 50 godina od svog nastanka, i za tih pola veka igre promenio je na desetine stilova, načina izražavanja i trendova. Pa opet, nekima ni ta fluidnost žanra nije više dovoljna.

Andre 3000, iz benda Outkast u svojim kasnim četrdesetim rešio je da nastavi svoj put dalje i da ritam, rime i skreč zameni nečim drugim. On je inače u ovom duu bio zadužen za melodiju, naginjanje ka soul i fank zaostavštini, kao i pop refrene, tako da se od njega svakako nije očekivalo da dobijemo sliku kako se to živi na ulici u Americi 21. veka.

Njegov prvi solo album su fanovi čekali decenijama kao ozebli sunce. Outkast je svoje poslednje javljanje imao 2006. sa albumom „Idlewild“, i od tad Andre se pojavljivao kao specijalni gost raznim muzičarima, konstantno pričajući da će se jednom konačno osmeliti za svoje prvo solo izdanje.

Taj dan je došao, u novembru 2023, ali već sa naslovom prve pesme je najavio šta nas čeka. Pesma se (zaista) zove – „I Swear, I Really Wanted to Make a ‘Rap’ Album but This Is Literally the Way the Wind Blew Me This Time“. A pomenuti vetar ga je oduvao u pravcu spiritalnog džeza, kao i ambijentalne muzike, dok Andre umesto da pusti glas ili da repuje, svira flautu.

U više intervjua je pokušavao da naglasi da sa svojih 48 godina, više se ne oseća prijatno u rep muzici, i da ne zna o čemu bi trebalo da repuje, jer ako je tema svakodnevni život, onda ne bi želeo da ima pesmu o kolonoskopiji, koju je upravo imao.

Sa jedne strane osećam rispekt ka hraborsti da se usmeri u jednom potpuno drugačijem autorskom pravcu, koji je krajnje neočekivan za njega, čak i pored njegove dosadašnje radoznale prirode. Sa druge strane slušajući ovaj album, stiče se utisak da je car go, i da ćemo sad jednom običnom meditativnom albumu posvetiti veliku pažnju koju on iskreno i ne zaslužuje.

Nekoliko puta sam se lepo uspavao uz „New Blue Sun“ i to je otprilike najjači kvalitet ovog izdanja. Jako mi je žao što Andre 3000 nije želeo da napravi pesmu o kolonoskopiji, jer rep, kao i bilo koji drugi muzički žanr u svom razvijanju i starenju može da se nosi upravo sa tim temama, a mnogi autori su spremi to da pokažu.

 

Danny Brown – Quaranta

Andre 3000 ima 48 godina i ne želi da repuje o starenju. Kao kontra ovom stavu pojavio se jedan hip hop album sa drugačijim viđenjom kako ova muzika može i treba da zvuči i izgleda.

Denny Brown ima samo 6 godina manje od Andrea ali i višedecenijske probleme sa raznoraznim opijatima i brzim životom, tako da je nadoknadio tu razliku u godištu sa starijim kolegom. Upravo u kontri sa albumom „New Blue Sun“ album „Quaranta“ je album toka svesti jednog četrdesetogišnjaka kog su šibali razni vetrovi prethdonih godina, mentalnih bolesti, lošeg društva i opijanja. Danas je trezan rešio je da sve to stavi na papir i traku u jednoj propuno ispovednoj priči.

S tim što Danny nikad nije bio najozbiljniji tip na svetu. Uvek duhovit, okrenut ka crnom humorom, sa meketavim glasom i po kojim zubom u glavi manje, na ovom albumu je to i dalje on. Samo malo zreliji i spremniji da se pogleda u ogledalo i kaže šta sve nije valjalo u njemu i oko njega.

Tamo gde su u matricama ranije bili buka i bes, danas je jedan mirniji i staloženiji tempo, sa dosta lounge, jazz podloge i gitara, i tek ponekim uzletom u ludilo kojim je ranije vladao. Te neke nervoznije pesme na albumu zvuče kao da mu đavo ipak ne da mira ali svakom narednom pesmom daje i znak da drži stvari pod kontrolom i da njegova trezna savest vozi celu priču.

Pre nekoliko meseci, Danny i njegov kolega Jpegmafia, izbacili su zajednički album, suludog naslova i još suludijih tema „Scaring the hoes“, koji će se naći mnogima u vrhu najboljih iz 2023. godine. NJih dvojica su tu kao dva besna deteta nakon mnogo šećera, pušteni sa lanca i eksperimentišu sa svim onim što im je palo na pamet.

Sada, Danny Brown je konačno odrastao čovek, sa dve noge čvrsto na zemlji i onaj koji drži povodac. Kao pravi dokaz da hip hop itekako mogu da budu teme za odrasle ljude (sa ili bez kolonoskopije).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari