oskar 2024 rediteljiFoto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Dodela Oskara održana je sinoć i to je događaj na kome su se okupili brojni reditelji i glumci, najpopularniji među najpopularnijim.

Međutim, među svima onima koji su se nadali da će kući poneti Oskara, dva reditelja se nisu ni pojavila, a na kraju su pobedili, svako u svojoj kategoriji.

U pitanju su legenda animacije Hajao Mijazaki, koji je nagrađen oskarom za animirani film Dečak i čaplja i Ves Anderson, koji je nagradu dobio za kratki film Čudesna priča o Henriju Šugaru.

Ova 2 reditelja dobila su Oskara, a sinoć se nisu ni pojavili na ceremoniji 1
Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Mijazakiju je ovo drugi Oskar za najboljeg reditelja, prvi nakon onog koji je osvojio 2003. godine za animirani film Začarani grad.

Nominovan je i 2006. godine za Pokretni dvorac i 2014. za Vetar se diže, a te godine je dobio počasnog Oskara za pripovedanje.

„Supruga mi kaže da sam vrlo srećan čovek. I mislim da jesam srećan jer sam imao prilike da učestvujem u poslednjoj eri pravljenja filma uz pomoć papira, olovke i filma“, rekao je on tad.

Film Dečak i čaplja je 83-godišnjem reditelju navodno poslednji film u karijeri, a za njega je već dobio Zlatni globus prošlog januara.

Radnja prati dečaka koji sretne neobičnu čaplju koja govori nakon što izgubi svoju majku, a Mijazakiju je trebala skoro cela decenija da ga napravi, jer je animacija ručno crtana.

Oba reditelja imaju svoju predanu publiku

ves anderson
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Ves Anderson je sinoć osvojio svog prvog Oskara, ali ipak za kratkometražni film, za koji je bio nominovan po prvi put.

Pre toga je već imao sedam nominacija, ali su one bile za scenario, animirani film i dugometražni igrani film, što je kategorija po kojoj je najprepoznatljiviji.

Anderson nije bio prisutan na dodeli jer već radi na svom narednom filmu i to je samo nastavljanje trenda u kome je on konstantno zauzet.

Čudesna priča o Henriju Šugaru prati bogatog čoveka koji otkriva sposobnost da vidi bez otvaranja očiju i odlučuje da iskoristi to kako bi uzeo pare kazinima.

U pitanju je adaptacija dela Roalda Dala koja prati izvorni materijal, uz karakteristične Andersonove autorske detalje.

Čudesna priča o Henriju Šugaru može se gledati na Netfliksu, dok je Dečak i čaplja doskora bio u bioskopima, a na striming bi trebalo da dođe u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari