Oskar 2024Credit line: Robyn BECK / AFP / Profimedia

Američka filmska akademija godinama unazad sve više nagrađuje filmove van engleskog govornog područja, a Oskar 2024. je oborio rekord u broju naslova koji su u jednoj večeri dobili priznanja.

Ove godine, nagrađeno je više nego ranije naslova u kojima engleski jezik nije dominantan.

Oskara su osvojili, „The Zone of Interest“, „Anatomy of a Fall“, „The Boy and the Heron“, „20 Days in Mariupol“ i „Godzilla Minus One“, sve filmovi koji nisu snimani na engleskom jeziku i koji nisu američka produkcije, što predstavlja novi rekord.

Do sad je rekord bio tri strana filma za jednu oskarovsku noć.

 

Oskar 2024. je pokazatelj da su se Amerikanci navikli na titlovane filmove

„The Zone of interest“ je film koji je iako britanska produkcija, osvojio je nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja jer je u celosti snimljen na nemačkom jeziku.

U filmu Džonatana Glejzera pratimo svakodnevni život porodice Rudolfa Hesa, upravnika Aušvica, koji su samo jednim zidom odvojeni od zloglasnog logora. Nasilje ne vidimo, ali ga čujemo. Zvuk je za ovaj film bitniji nego ikad, pa je otud film osvojio nagradu i u ovoj kategoriji.

„Anatomy of a Fall“, iako francuski film, nije bio francuski predstavnik za Oskara. To ipak ovom filmu Žastin Trije koji je već osvojio Zlatnu palmu u Kanu, nije smetalo da osvoji i Oskara za najbolji originalni scenario.

U filmu pratimo suđenje jedne žene (Sandra Huler), s namerom da otkrijemo da li je njen suprug izvršio samoubistvo, ili ga je ona ubila. Pored nagrade na Oskarima i u Kanu, kao i dobrih kritika, pažnju celog sveta je zadobio i pas iz filma koji je učestvovao aktivno u kampanji ovog filma.

„The Boy and the Heron“, čuvenog Hajaoa Mijazakija, uzeo je nagradu za najbolji animirani film. Mijazaki je jedan od osnivača Studija Gibli i čovek koji stoje iza nekih od najznačajnijih japanskih animiranih filmova svih vremena.

Ovo je njegov drugi Oskar, nakon onog koji je osvojio 2003. godine za animirani film „Začarani grad“. „Dečak i čaplja“ je 83-godišnjem reditelju navodno poslednji film u karijeri, a za njega je već dobio Zlatni globus prošlog januara.

Radnja prati dečaka koji sretne neobičnu čaplju koja govori nakon što izgubi svoju majku, a Mijazakiju je trebala skoro cela decenija da ga napravi, jer je animacija ručno crtana.

„20 Days in Mariupol“ osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film. Ovo ostvarenje predstavlja video dnevnik o opsadi grada i zločinima koji su tamo počinjeni.

Dokumentarac prati tim novinara Asošijejted presa koji su ušli u strateški ukrajinski lučki grad Mariupolj veče uoči ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

„Godzilla Minus One“ je jedno od velikih iznenađenja prethdone godine, s obzirom na količinu pozitivnih kritika koji je sam film dobio. Samo ostvarenje je prvo u 70-godišnjoj istoriji Godzila filmova koje je uopšte i bilo nominovano, a osvojio je nagradu za najbolje vizuelne efekte.

Takaši Jamazaki je reditelj koji je bio odgovoran za vizuelne efekte, pa je i primio nagradu, a ovakav slučaj se desio prvi put posle 1968, kada je za vizuelne efekte nagradu primio Stenli Kjubrik za film „Odiseja u svemiru 2001. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari