Rege/dab žurka kao plesni saundtrek za knjigu 1

Izdavačka kuća IPC Media i Zappa Barka večeras od 21 sat organizuju predstavljanje romana „Kratka povest sedam ubistava“ jamajkanskog pisca Marlona Džejmsa u formi muzičkog nastupa s književnim predloškom, to jest rege/dab žurke kao plesnog saundtreka za knjigu.

Egzotični ritmovi i revolucionarni naboj ovog, Bukerovom nagradom ovenčanog, romana o uskomešanosti muzike, politike i kriminala u „godinama opasnog življenja“ na Jamajci posetiocima će biti dočarani kroz iskustvo kulture i zabave Jamajkanaca 1970-ih, pre svega kroz razoružavajuće zvuke regea, daba i denshola, kojima su masivni saundsistemi natapali kingstonske igranke pod vedrim nebom i kukove podsticali na senzualne rub-a-dub  plesne korake, ali i muzički opus Boba Marlija (koji je i sam junak romana, čiji se zaplet i zasniva na atentatu na njega).

Vokalnu interpretaciju delova romana u formi toastinga (jamajkanskog stila napevavanja uz muzičku pratnju, nastalog krajem 1960-ih, preteče hip-hopa) pružiće domaći izvođač i producent Lion Haze uz tematski rege/dab DJ set po izboru „selectah“ inkarnacije koprevodioca i urednika knjige – DJ Jingle Gonga, u koji će, pošto je povod literaran, biti uvršten reprezentativni odabir iz podžanra dab muzike – dab poezije (dub poetry). Dvojica velikana srpske rege scene – DJ Mizizi (Hardwired Magazine, Reggae Fever) i DJ Gaggie (FC Apatride Utd.) – pružiće di-džej podršku na Zappa Barci.

Ovaj program će, uz podršku Konzulata Jamajke, 10. avgusta u 20 sati biti upriličen i na festivalu Rock Village u Banatskom Sokolcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari