Regionalni mediji: "Otišla je velika Milena Dravić" 1Foto: FoNet Dragan Antonić

Većina medija iz regiona danas je prenela vest o smrti legende jugoslovenske i srpske kinematografije Milene Dravić.

Vest o smrti glumice Milene Dravić obišla je region. Gotovo da nema portala iz regiona da na naslovnoj strani ne stoji vest posvećena odlasku proslavljene glumice.

Hrvatska radio televizija prenela je vest o smrti glumice Milene Dravić na naslovnoj strani svog portala, pored njene biografije, u vesti o njenoj smrti istakli su citat glumice o hrvatskom gradu Pula.

-Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma „Vrata ostaju otvorena“, da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne arene za film “Prekobrojna”. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvek se u tom gradu osećam ugodno jer ovde ljudi vole umetnost i film, kazala je Milena Dravić prilikom posete 65. Pulskog filmskog festivala.

Jutarnji list se vešću “Odlazak jedne od najvećih jugoslovenskih glumačkih diva” oprostio od Milene Dravić, napominjući da je ona ikona glumačke scene, dok se Index. hr osvrnuo na život legendarnih supružnika Milene Dravić i Dragana Gage Nikolića prenoseći tekst Yugo papira iz 1973. godine.

„Milena nas dočekuje na vratima s neodoljivim osmehom, zbog kojeg joj ne možete zameriti da ste je godinu dana jurili. U predsoblju vidimo nekoliko slika na zidovima i neizbežni poster, na kome je krupnim slovima na engleskom ispisano: Wanted dead or alive – Milena Dravić“, navodi Index.hr.

I naslovna strana Telegrama posvećena je srpskoj glumici – “Otišla je velika Milena Dravić”.

Radio televizija Crne Gore objavila je na naslovnici svog portala vest o smrti poznate glumice, isto kao i crnogorske Vijesti nazivajući je jednom od najvećih srpskih glumica. Kao i na crnogorskim tako i na bosanskohercegovačkim portalima, Index.ba i Klix.ba, vest dana je smrt proslavljene glumice.

“Milena Dravić je definitivno bila jedan od zaštitnih znakova jugoslovenske kinematografije. Osim jugosloveskih filmskih klasika, brojnih partizanskih filmova i slično, Milena je u poslednje dve decenije ostvarila i veliki broj uloga u domaćim humorističkim serijama, među kojima je i “Lud, zbunjen, normalan”, reditelja Elmira Jukića”, navodi Index.ba.

Slovenački portal Delo takođe je preneo vest o smrti jedne od najvećih jugoslovenskih diva.

„Otišla je jedna od najvećih diva diva nekadašnje Jugoslavije“, ovim naslovom se od Milene Dravić oprostio na svom portalu Delo. U opširnom tekstu, ilustrovanom velikim fotografijama, pored navođenja poznatih detalja iz glumičine biografije i pozivanja na beogradske medije, Delo navodi da je Milena Dravić bila jedina jugoslovenska glumica koja je dobila nagradu 1980. na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu za glavnu žensku ulogu u filmu „Poseban tretman“.

Slovenački list ističe i da se Milena družila sa mnogobrojnim svetskim zvezdama kao što su Robert de Niro, Ava Gardner, Klint Istvud i Džon Lenon. Često je večerala s Alfredom Hičkokom, a Lajzi Mineli je poklonila par tradicionalnih srpskih opanaka“, piše slovenački list.

Vest o odlasku Milene Dravić preneli su i makedonski dnevni listovi Nova Makedonija i Veče koji je vest objavio pod naslovom „Poslednji pozdrav divi srpskog teatra“.

Sarajevski „Dnevni Avaz“ konstatuje da su se „poznate ličnosti oprostile od glumačke legende Milene Dravić“.

„Deliti kadar s najvećom glumicom, istinskom divom i umetnicom, onom kojoj se diviš od detinjstva, moji su najveći profesionalni trenuci. I uvek posle, kad se sretnemo, neka svečanost i milina. Milena. Baš kako ime kaže. Hvala na svemu. Pretužna sam“, napisala je glumica Nataša Janjić pored fotografije iz filma u kojem su zajedno nastupile.

U komentarima su se oglasile i brojne Natašine prijateljice, koje su takođe izrazile tugu, a među prvima je bila scenaristkinja Jelena Veljača, kao i balerina Larisa Lipovac Navojec, prenosi Dnevni avaz.

Ovaj sarajevski list takođe navodi i malo poznatu činjenicu da je Milena Dravić glumila majku Breda Pita. Ovaj glumac je u filmu “Tamna strana sunca”, snimanom 1988. u Jugoslaviji, igrao mladog Amerikanca, sina glumice Milene Dravić, koga porodica vodi na Jadran u potrazi za lekom protiv retke kožne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari