Retrospektiva Felinijevih filmova od 13. do 26. januara u Jugoslovenskoj kinoteci 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Jugoslovenska kinoteka najavila je danas da će povodom 100 godina od rođenja Federika Felinija, od 13. do 26. januara predstaviti retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena.

Retrospektiva će obuhvatiti 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa od kojih će neki imati i reprizne projekcije. Biće prikazani filmovi „Svetlosti varijetea“, „Beli šeik“, „Dangube“, „Ulica“, „Probisvet“, „Kabirijine noći“, „Đulijeta i duhovi“, „Sladak život“, „Osam i po“, „Satirikon“, „Klovnovi“, „Felinijev Rim“, „Sećam se“, „Proba orkestra“, „Grad žena“, „Felinijev Kazanova“, „A brod i dalje plovi“. Svi filmovi će biti prikazani u sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke.

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu biće predstavljena i izložba crteža preuzetih iz njegove „Knjige snova“. Izložba Felinijevih crteža biće otvorena u utorak, 14. januara u 18:30 u zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Uzun Mirkovoj.“Knjiga snova“ je dnevnik koji je od šezdesetih godina pa sve do avgusta 1990. godine vodio Federiko Felini. U njemu je reditelj, na savet psihoanalitičara Ernsta Bernharda, verno preneo plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili, kako je on sam opisao, „žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka“.

Felini je rođen 20. januara 1920. godine u Riminiju, a umro u Rimu, 31. oktobar 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari