Rodžer Ino

Britanski kompozitor, pijanista i pionir ambijentalne muzike Rodžer Ino (Roger Eno) nastupiće 4. novembra u Foajeu Kolarčeve zadužbine čime počinje svetsku turneju na kojoj promoviše novi album „The skies, they shift like chords“.

Poznat po širokoj lepezi ambijentalne i moderne klasične, ali i filmske i televizijske muzike, Rodžer Ino prvi put dolazi u Beograd u okviru Kolarčevog ciklusa koncerata pod nazivom Artist Lounge.

Rodžer je brat Brajana Inoa (Brian Eno), legendarnog muzičara, producenta i čoveka koji je pomogao pri rađanju glem i art roka, kao član Roxy Music, a imao je snažan uticaj i na kultna dela Dejvida Bouvija, Talking Heads, U2 i Coldplay.

Rodžer Ino (1959) prvenstveno je poznat kao ambijentalni kompozitor koji stoji iza nezaboravnih partitura za film i televiziju, uključujući između ostalih „Dinu“ i „Devet i po nedelja“.

Njegova ljubav prema klasičnom klaviru je očigledna u brojnim delima koja su pobrala sve pohvale kritičara zbog jedinstvenog stila ambijentalne kamerne muzike.

Sarađivao je sa producentima kao što su Majkl Bruk (Michael Brook) i Danijel Lanoa (Daniel Lanois), kao i sa svojim bratom sa kojim je radio i na albumu Mixing Colours (2020). Takođe je objavio album filmske muzike 1967-2020. na kojem se nalaze kompozicije koje su korišćene u filmovima i na televiziji.

Kolarčeva zadužbina je ove godine počela projekat Artist Lounge, ciklus koncerata u Foajeu Kolarca, između stubova, koji je otvorila opera „Svadba“ Ane Sokolović, kanadske kompozitorke srpskog porekla.

Projekat je usmeren na savremene muzičke žanrove poput neoklasicizma i minimalizma, namenjene ljubiteljima i poznavaocima muzičke umetnosti, redovnoj koncertnoj publici, kao i profesionalnim muzičarima.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da se proširenim programskim okvirom ponudi raznovrsniji umetnički sadržaj.

Ograničen broj ulaznica je u prodaji na biletarnici Kolarca, a moguće ih je nabaviti i onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari