Roman Vadima Leventalja "Maša Regina" u izdanju Arhipelaga 1Vadim Leventalj

Ovaj debitantski roman krajnje je kompleksna priča o odrastanju koja pobuđuje čitaoca da prizove u sećanje Nabokovljevu „Lužinovu odbranu“ i filmove Miloša Formana i Larsa fon Trira, a bio je nominovan za nagrade „Ruski Buker“ i .“Velika knjiga“

 

Roman Vadima Leventalja „Maša Regina“ objavljen je nedavno u izdanju Arhipelaga, u prevodu Dušana Patića, i to je prvi prevod neke knjige ovog izuzetnog ruskog pisca kod nas.

„Maša Regina“ je priča o mladoj ruskoj filmskoj režiserki Maši Regini, i njenom putu od studentkinje iz provincije do evropske zvezde koja čvrsto korača po crvenim tepisima Venecije, Berlina i Kana.

Roman priča o tri njena muškarca, ali i o istoriji predane, žestoke i požrtvovane ljubavi, i o neobično isprepletenim sudbinama junaka romana.

„Maša Regina“ je inteligentan i žestok roman koji s nemilosrdnom psihološkom analizom i prodornom dubokom istinitošću pokazuje kakvu cenu plaća čovek zarad težnje ka kreativnom samoostvarenju.

Ono što se sa strane čini darom sreće, zasluženim i zavidnim uspehom, za junakinju se, zapravo, pretvara u tragičnu i nerazrešivu usamljenost koja je gleda pravo u oči ledenim užasom postojanja.

Ljubav i smrt, priroda umetnosti i mesto umetnika u savremenom društvu – ključne su teme romana Vadima Leventalja, koji je istovremeno upečatljiva slika tri pozornice.

Jedno je ruska unutrašnjost iz koje je potekla Maša Regina, drugo je Peterburg u kome je odrasla i stekla umetničko ime, treće je Evropa kojoj teži i u kojoj teče jedan važan deo njenog života i njene umetničke sudbine…

Vadim Leventalj je napisao krajnje kompleksan roman o odrastanju koji pobuđuje čitaoca da prizove u sećanje Nabokovljevu „Lužinovu odbranu“ i filmove Miloša Formana i Larsa fon Trira.

Leventalj je rođen u Sankt Peterburgu 1981. godine, i jedan je od najznačajnijih glasiova nove ruske književnosti.

Studirao je umetnost dramskog performansa, da bi ga prekinuo zarad studija jezika na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, gde je diplomirao rusku književnost.

Mnogo je putovao, i radio je mnogo poslova: kao utovarivač, konobar, dizajner, bankarski službenik, a odigrao je i malu ulogu u jednoj TV seriji.

Danas radi kao urednik u izdavačkoj kući Limbus Press i izvršni je sekretar ugledne književne nagrade „Nacionalni bestseler“, a njegov debitantski roman „Maša Regina“ nominovan je za nagradu „Ruski Buker“ i ušao je u uži izbor za nagradu „Velika knjiga“.

Leventalj je do sada objavio knjigu priča „Kuća straha (2015), a kritičari smatraju da je jedan od najistaknutijih savremenih ruskih pisaca, pa čak i „jedinstvena nada nove ruske novele“.

Roman „Maša Regina“ objavljen je na engleskom jeziku, a avgusta 2016. godine Leventalj je predstavljao Rusiju na Edinburškom internacionalnom književnom festivalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari