RTS se oglasio povodom tvrdnji Jasmile Žbanić: O emitovanju "Quo vadis, Aida" ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić 1foto Miroslav Dragojevicć Danas

Tvrdnju Jasmile Žbanić da joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem“ smatraćemo dezinformacijom dok ne kaže ko joj je to na RTS-u rekao, saopšteno je iz ove medijske kuće.

Kako je navedeno u saopštenju, Jasmila Žbanić „nastavlja da pritiska RTS“ da emituje njen film „Kvo vadis Aida“.

„Prvo je koristila premijeru da poručuje svima i svakome da ‘Aida’ mora da bude na RTS, koristeći za tu kampanju i deo medija u Srbiji. Odmah posle premijere i nekolicina ambasadora je pitala generalnog direktora da li će RTS emitovati Aidu, što se u svim zemljama smatra nedopustivim mešanjem u uređivačku politiku javnog medijskog servisa. Sada Jasmila Žbanić kaže kako joj je „na RTS-u rečeno da se o prikazivanju filma Quo vadis Aida moraju konsultovati sa Vučićem“. Ovakve tvrdnje se obično tretiraju kao dezinformacije smišljene da bi se ostvarili nečiji interesi ili nanela šteta onome na koga se vest odnosi“, istaknuto je u saopštenju.

RTS će, kako su najavili, tako i tretirati ovu izjavu Jasmile Žbanić „sve dok ne kaže ko joj je sa RTS-a to rekao“.

„Dotad, smatraćemo da je njena priča izmišljena. Naročito zato što je lako dokazati da rediteljka ‘Aide’ nikada o prikazivanju filma na RTS nije razgovarala ni sa urednikom filmskog programa, ni sa direktorom programa ni sa generalnim direktorom, kao i da oni nikada o filmu nisu razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, piše RTS.

U saopštenju su naveli da o prikazivanju ‘Aide’ na RTS-u „ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić“.

„I na kraju da kažemo i da bi na neki način mogao da nam laska toliki pritisak rediteljke da emitujemo ‘Aidu’. Ponekada se učini kao da je film snimala samo zato da bi se prikazao na RTS-u“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari