Ruben Estlund predsednik žirija na ovogodišnjem Kanskom festivalu 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nakon što je dobio Zlatnu palmu za svoja prethodna dva filma, Ruben Estlund će odlučivati o ovogodišnjem pobedniku na filmskom festivalu u Kanu.

Švedski reditelj, čiji film Triangle of Sadness je nominovan za tri Oskara, postavljen je za predsednika žirija na predstojećem, 76. po redu Kanskom festivalu.

„Srećan sam, ponosan i počastvovan što mi je dodeljena čast da budem predsednik žirija na ovogodišnjem festivalu“, rekao je Estlund.

Dodao je i: „Nigde u filmskom svetu očekivanje nije toliko veliko nego kada se zavesa digne na takmičarskom delu festivala. Privilegija je biti deo toga, zajedno sa publikom koja uživa“.

Na kraju svog obraćanja, rekao je i: „Dobar film se odnosi na kolektivno iskustvo, stimuliše nas na razmišljanje i čini da želimo da razgovaramo o onome što smo videli. Zato, hajde da gledamo zajedno!“.

Estlund je favorit ovog festivala još od svog drugog filma Involuntary iz 2008. godine, a 2014. osvojio je nagradu žirija za Force Majeure, dok su The Square i Triangle of Sadness osvojili Zlatnu palmu.

Estlund je prva osoba iz Švedske koja će biti na čelu žirija još od Ingrid Bergman 1976. godine i treći dvostruki osvajač Palme u toj ulozi nakon Frensisa Forda Kopole i Emira Kusturice.

Ostali članovi žirija biće objavljeni naknadno, a ovogodišnji festival održaće se od 16. do 27. maja.

Za sada se zna da će biti prikazani filmovi Martina Skorsezea Killers of the Flower Moon i Pedra Almodovara Strange Way of Life.

Izvor: Indie Wire

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari