Kalush Orchestrafoto EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Rumunska televizija TVR optužila je Evropsku radiodifuznu uniju da je pogrešno dala najviši rezultat Ukrajini, koja je pobedila na takmičenju.

Predstavnici Rumunje su se žalili da je EBU ignorisao njihov glas da Moldaviji dodeli prvo mesto i umesto toga dodelio ga Ukrajini.

„Iznenadili smo se kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u obzir pri izračunavanju konačnog ranga“, navodi TVR u saopštenju.

„Učesnicima finala organizatori su dodelili drugačiji set poena, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je rumunski žiri odlučio da predstavnicima Moldavije da maksimalan broj bodova“, dodaje se.

Predstavnici svake zemlje se takođe obično pojavljuju u direktnom prenosu kako bi objavili rezultate glasanja u svojoj zemlji, ali Eda Markus iz Rumunije nije bila nigde viđena.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je odgovorila tvrdnjom da su primetili „nepravilne obrasce glasanja” koji su ih „primorali da zamene rezultate iz šest zemalja: Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina”.

„Da bi se uskladio sa uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je sarađivao sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju, kako za drugo polufinale tako i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnom istorijom glasanja)“, navodi se u saopštenju.

U konačnom zbiru glasanja, ni Rumunija ni Moldavija nisu međusobno dodelile poen, što se u stvarnosti nije dogodilo.

TVR je saopštio da su organizatori Evrovizije „zamenili ocenu žirija u Rumuniji ’zamenom’ izračunatom na netransparentan način“, a nisu ih čak ni obavestili šta su radili tokom takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari