Ruska sopraniskinja Ana Netrebko napustila njujoršku Metropoliten operu 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Velika ruska sopranistkinja Ana Netrebko, kritikovana zbog, kako je viđeno, odobravanja ruskog predsednika Vladimira Putina koji vodi rat u Ukrajini povlači se iz svih predviđenih angažmana u Metropoliten operi u Njujorku, saopštila je ta njujorška ustanova.

„Pošto se nije uskladila sa uslovima Meta da se zvanično odrekne podrške Vladimiru Putinu koji vodi rat u Ukrajini, sopranistkinja Ana Netrebko se povukla iz svojih predviđenih koncerata u Metu za Turandot od Pučinija u aprilu kao i za Verdijevog Don Karlosa u narednoj sezoni“, navela je Opera u saopštenju.

Kako se navodi ukrajinska sopranistkinja Ljudmila Monastirska će je zameniti u Turandotu a za druge angažmane će zamena biti kasnije objavljena.

Direktor Met Opere Piter Gelb izrazio je žaljenje zbog „velikog umetničkog gubitka za Met i za Operu“.

„Svakako Ana je jedna od najvećih pevačica u istoriji Meta ali pošto Putin ubija nedužne žrtve nije bilo rešenja“, rekao je šef te prestižne ustanove. On je u imejl poruci Frans presu napisao da mu „izgleda teško da zamisli scenario po kome bi se Ana vratila u Met“.

Čuvena ruska sopranistkinja već je u utorak objavila u saopštenju izdatom u Nemačkoj da se povlači sa scene „do daljnjeg“ ali nije dala detalje.

Trebalo je u sredu da nastupa sa Filharmonijom Elbe iz Hamburga ali njen koncert je odložen za septembar. U martu je trebalo da nastupa u milanskoj Skali zatim u Cirihu.

Pedesetogodišnja operska diva nastupala je u najvećim operama među kojima su Rigoleto, Travijata, Belinijeva „Kapuleti i Monteki“ ili „Rat i mir“ od Prokofjeva.

Ona je 2014. godine pevala olimpijsku himnu na otvaranju Igara u Sočiju u Rusiji.

Smatra se najvećom operskom zvezdom u poslednih deset godina.

Pritisak raste na ruske umetnike nedelju dana od početka rata u Ukrajini da se distanciraju od predsednika Vladimira Putina pod pretnjom da postanu persona non grata na zapadnim scenama.

Tako je svet klasične muzike potresen 1. marta kada je otpušten dirigent Valeri Gergijev, blizak Kremlju, sa čela Minhenskog filharmonijskog orkestra.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari