"Ruži" čak pet nagrada 1Foto: Pozorište "Bora Stanković"

Predstava „Ruža uvela“ u adaptaciji Jelene Mijović i režiji Valjevca Milana Neškovića apsolutni je pobednik 53. Festivala profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“ koji je održan u Pirotu.

Ansamblu Pozorišta „Bora Stanković“ pripalo je pet od ukupno deset nagrada žirija festivala.

Pored nagrada za adaptaciju i režiju, tri od četiri glumačke nagrade pripale su glumcima iz Vranja. Kristina Janjić Stojanović je nagrađena za ulogu Stane, Jelena Filipović, koja debituje na profesionalnoj sceni u ovoj predstavi, nagrađena je za kreaciju lika Cvete, dok je Bojanu Jovanoviću nagrada pripala za ulogu Koste. Ovo je najveći uspeh Pozorišta „Bora Stankovića“ od kada je pozorište iz Vranja sredinom devedesetih godina prošlog veka povratilo status profesionalnog ansambla, a koji od jula 2012. godine radi u vanrednim uslovima, jer je u podmetnutom požaru izgorela sala i prateći objekti.

– Ovo je za nas neočekivani uspeh i dobra najava pred nastup u zvaničnoj konkurenciji Sterijinog pozorja krajem ove nedelje, objašnjava za Danas Kristina Janjić Stojanović, koja je briljirala u predstavi, koja je lišena patetike i svojom univerzalnošću na moderan način slika tragičnost vremena više od jednog veka od kada je Stanković napisao pripovetku „Uvela ruža“.

Zvanično obrazloženje žirija govori da predstava vranjskog ansambla „na maestralan i uverljiv način smešta Vranje iz piščevog vremena u svevremenu priču“. Pored nastupa na Sterijinom pozorju, vranjski ansambl u oktobru će u gradu Lipeck u Rusiji učestvovati na festivalu sa predstavom „Tri sestre“ po tekstu A. P. Čehova u režiji Trajčeta Đorđioskog iz Skoplja. Dok traje rekonstrukcija zgrade pozorišta, za koju je neophodno još oko šezdesetak miliona dinara, glumci vranjskog ansambla svoje probe održavaju u neadekvatnom prostoru, a predstave izvode na pozorišno nefunkcionalnoj sceni Doma Vojske u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari