Šaban Bajramović i Majl Dejvis prvi ušli u prvi Džez muzej u Srbiji 1Spomenik Šabanu Bajramoviću na Nišvilu: Foto FoNet/Kostadin Kamenov

Unošenjem gipsanog spomenika Šabana Bajramovića u Hamam i Niškoj tvrđavi danas je neformalno otvoren prvi Džez muzej u Srbiji. Inicijator otvaranja muzeja je Internacionalni džez festival Nišvil.

– Šaban Bajramović i Majl Dejvis prvi su ušli ovaj muzej. Šaban je prvi posetilac koji nije platio kartu, a Majl Dejvis je nadimak Marjana Cvetanovića, trubača koji je svirao na karucama koje su dovezle Šabanov spomenik, i to i „Đelem đelem“ i Dejvisov repertoar. Zvanično otvaranje muzeja je u petak u 21 čas- rekao je za Danas direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević je još kazao da će Muzej funkcionisati u punom kapacitetu „za par godina“. Muzej je skupa „igračka“, a za otkup eksponata potreban je ozbiljan budžet, rekao je.

Prema njegovim rečima, svoj deo u Muzeju imaće osim Bajramovića i Solomon Bark i Duško Gojković. Posetioci će moći da vide tron i krevet Solomona Barka, koje je koristio prilikom boravka na Nišvilu 2010. godine. Bio je to njegov poslednji nastup pošto je par meseci nakon toga preminuo. Gojković je već poklonio Muzeju svoju odoru za počasni doktorat.

Festival će pokušati da otkupi i saksofon legendarnog Benija Golsona, kao i trubu ili frulu na kojoj je svirao Luj Armstrong. U planu je i otkup kontrabasa Miše Blama.

U Muzeju će se između ostalog nalaziti i džuboks sa muzičkim numerama svih izvođača sa Nišvila, kao i džuboks sa numerama Bajramovića. Muzej će imati i posebnu sobu sa džez instrumentima na kojima će posetioci moći da sviraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari