"Sad ni Sirano nema veliki nos": Zašto je "Mala sirena" izazvala veliku pažnju javnosti i na društvenim mrežama? 1Foto: Profimedia

Meni je to u redu i nemam nikav problem s tim, kaže pisac Ljubivoje Ršumović odgovarajući na pitanje kako komentariše novu filmsku Malu sirenu koja je Afroamerikanka.

Dizni je objavio službeni poster za svoj novi film “Mala sirena”. Glavnu ulogu ima Hale Bejli, koja glumi princezu Arijel. Film izlazi u maju 2023. godine, ali se već mesecima unazad priča o njemu, uglavnom zbog toga što mnogi smatraju kontraverznom odluku studija da glavna glumica bude Afroamerikanka.

Novi poster, kao i trejler koji je izašao pre nekoliko nedelja, naišli su na različite reakcije, a trejler na YouTube-u je dislajkovan preko tri miliona puta.

I dok je neke tamnoputa princeza Arijel oduševila, drugi se ne slažu. Čak se pojavio i hešteg “NotMyAriel” po društvenim mrežama. Tamnoputa Arijel razbesnela je mnoge, a glumica se proteklih nedelja srela sa rasističkim komentarima.

– Ja sam video Malu sirenu uživo i baš mi je ličila na crnkinju zato što je bila od metala, objašnjava Ršumović dodajući da su njemu pre svega sva deca iste boje.

– Meni su sva deca iste boje, jedino to mogu da kažem. Oni počinju da se malterišu i kreče u razne boje tek kad postanu punoletni. Posle toga me ne zanimaju. Mogu da budu šta god hoće – konstatuje Ršumović.

Kolumnista i pisac Branko Rosić kaže da da je u redu kreirati sveže proizvode ali da politička korektnost, ponekad, može da dovede do apsurda.

– Okej stoje stvari sa političkom korektnošću kada kreirate sveže proizvode. Kada su sada u svakoj britanskoj seriji jedan inspektor crn, drugi beo, treći Indijac…jer tako je u životu a tako i u vladi. Problem je kada rekonstruišete kensel kulturom ili političkom korektnošću već ustaljena i postojeća dela i junake pa sada Sirano nema veliki nos nego mali rast, ili se moraju apsolutno u ljubavnim odnosima ukrštati rase ili paziti na drugačije seksualno opredeljenje. Kao sad kad bi neko naredio da u nekoj verziji Kraljević Marka on mora biti Rom iz Vlasotinaca u ljubavnoj vezi sa kovačem iz Svrljiga. Život i stvarnost iščitana po deklaraciji logično da ima one kojima to i smeta kada su u pitanju junaci i dela već ustoličeni u sećanju i enciklopedijama – ocenjuje Rosić.

Likovni umetnik i profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti Rastko Ćirić podseća da Mala sirena nije prva crna princeza iz Diznijeve produkcije i da se ovaj studio raduje provokaciji koju izaziva.

– Mala sirena nije prva Diznijeva crna princeza. Pre desetak godina, 2009, Dizni je izbacio dugometražni crtani film „Princeza i žabac“ koji se događa u Nju Orleansu i u kome je glavna junakinja crna. U novom igrano-crtanom Pinokiju dobra vila je crna. Crna dobra vila nama izgleda groteskno jer smo u prethodnom filmu navikli na vilu bele kože. Ali vila je vilinsko biće i niko ne zna kako ona treba da izgleda. Sirena je takođe vilinsko biće, pola čovek pola životinja, tako da je njena najveća želja, po Andersenu, da postane čovek. To je svakako antropocentrična težnja, jer ljudi misle da je najveće postignuće postati čovek. Možda se ribe ne bi složile. U svakom slučaju, kad je mala sirena crna, onda se stvari komplikuju: jer ako je princ beo, onda sledi mešoviti brak i mnogi čistunci (čitaj: rasisti) ne bi se složili sa tom kombinacijom. Diznijev studio računa na to i raduje se provokaciji koju izaziva. Mi u Srbiji nismo rasisti i potpuno nam je svejedno da li će prinčev naslednik biti melez, mulat ili nešto treće – objasnio je Rastko Ćirić.

Srđan Vučinić, esejista i umetnički direktor Festivala autorskog filma, ne vidi ništa neobično u tome što je nova filmska Mala sirena Afroamerkanka i kaže da veliki broj negativnih komentara na to samo odražava duh ovog našeg “slobodnog sveta”.

– Ne vidim ništa neobično u tome ako imamo u vidu da je i Hristos u umetnosti, s pravom, već bio predstavljan kao crnac i Afrikanac. A poplava negativnih komentara dobro odražava duh ovog našeg „slobodnog sveta“, utemeljenog na dvoličnosti i pritvorstvu. Sveta kojim iza svih parola i fraza o demokratiji, vladaju rasizam i robovlasništvo, valjda da bi se šačica mulitmilijardera koja drži planetu u svojim rukama u potpunosti uverila u iluziju o vlastitoj besmrtnosti – zaključuje Srđan Vučinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari