"On je lider jedne od najvećih grupa ikada": Sagovornici Danasa o dodeli titule viteza Brajanu Meju 1Foto: EPA-EFE/ANDREW BOYERS / POOL MAXPPP OUT  EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Brajan Mej, gitarista i suosnivač grupe Kvin, od početka ove godine može da se predstavlja kao ser Brajan Harold Mej, budući da je proglašen vitezom 31. decembra 2022.

On je odlikovan za svoj doprinos muzici i humanitarnom radu, a njegovo ime se našlo na spisku sa malo više od 1.000 osoba, kojima je administracija britanskog kralja Čarls III dodelila počasti. Svoj komentar o novom priznanju Meju dali su Petar Janjatović, naš proslavljeni muzički novinar, Milan Ćunković, novinar i voditelj Radija 202 i Aleksandar Žikić, rok kritičar i frontmen benda The LVC’z.

Petar Janjatović smatra da je Mej zaslužio prestižnu titulu zbog svog doprinosa rok muzici, ali i ljudskih kvaliteta.

„On je lider jedne od najvećih grupa ikada. Sasvim dovoljno da dobije titulu ‘ser’. Pored toga on se sasvim ozbiljno bavi astrofizikom koju je studirao uz rad sa grupom. A i džentlmen je. Kada su Kvin svirali u Beogradu 2008. godine radio sam za diskografsku kuću Dallas Records koja je u Srbiji predstavljala njegovu kuću EMI. Kolega i ja smo se upoznali sa njim u bekstejdžu. Onda je Mej davao autograme i slikao se sa fanovima. U jednom trenutku je došao do nas i rekao: ‘A da se mi slikamo’. To govori o kakvom se čoveku radi“, kaže on.

Novinar i voditelj Radija 202 Milan Ćunković komentarisao je Mejovo odlikovanje, ali se osvrnuo i na položaj domaćih muzičara.

„Veliki Brajan Mej je, bez svake sumnje, ovako nešto i zaslužio, o tome ne treba ni sekund polemisati. Pored muzike, na taj način nagrađene su i njegove akcije na polju humanosti. Ovakve situacije me, međutim, pomalo i rastužuju. Pomislim koliko je muzičara sa naših prostora, posle decenija stvaranja i stotina pesama koje su oblikovale naše živote, zaslužilo najviše državne počasti i pozne godine u blagostanju, a uglavnom su jako daleko od toga“, rekao je.

Rok kritičar Aleksandar Žikić smatra da Mejova nova titula nije iznenađenje.

„To je standardna procedura, koja ponekad zakači i muzičare koji su doprineli britanskoj ekonomiji. U tom smislu, članovi grupe Kvin, uključujući i Brajana Meja, visoko su kvalifikovani, pa titula nije iznenađenje, iako dolazi od kralja, a ne kraljice. A i nije ostalo mnogo slavnih muzicara koji je nemaju. Mozda bi Džoni Roten mogao da bude sledeći“, tvrdi on.

Pre gitariste grupe Kvin, mnogi drugi izvođači popularne muzike dobili su ovo priznanje britanske krune. „Ser“ stoji ispred imena Mika Džegera, Ringa Stara, Pola Makartnija, Vana Morisona, Roda Stjuarta, Eltona Džona, Reja Devisa i mnogih drugih muzičkih velikana iz Velike Britanije.

Zanimljivo je da ne gledaju sve zvezde blagonaklono na ovu titulu. Dejvid Bouvi ju je odbio dva puta (2000. i 2003.), Pol Veler je bio počastvovan što mu je ponuđena titula, ali je nije prihvatio, a Džordž Harison je svoje odlikovanje vratio zbog britanskog mešanja u ratne sukobe u svetu, ali i podrške koju je ova zemlja davala američkoj intervenciji u Vijetnamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari