sala filmskog centra srbijeFoto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sala Filmskog centra Srbije (FCS) biće od 11. decembra otvorena za javne filmske projekcije u mts Dvorani, u kojoj će funkcionisati narednih 12 meseci, najavili su iz FCS i Dvorane.

Sala Filmskog centra Srbije otvoriće vrata za sve filmske umetnike i producente koji žele da vide svoje filmove u nastajanju na filmskom platnu, na takozvanim tesnim projekcijama, rečeno je na konferenciji za novinare.

Reditelj Miroslav Lekić naveo je kako se počelo od ideje da postoji potreba za srpskim bioskopom, koji se trenutno zove Sala FCS, u kom bi se premijerno prikazivali domaći filmovi, ali i stariji filmovi iz domaće kinematografije.

Prema njegovim rečima, bioskop neće imati repertoarski karakter.

Bioskop za domaće filmove: Sala Filmskog centra Srbije u mts Dvorani 1
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Vršilac dužnosti direktora FCS Ivan Karl istakao je da ta ustanova otvara salu ka javnosti i pokušava da vrati na platna filmove koji su završili svoj bioskopski život.

Kako je naglasio, građani će svakog radnog dana imati priliku da pogledaju neki domaći film.

Karl je najavio da će u decembru biti prikazivani filmovi „Mi nismo anđeli“ 1 i 2, „Parada“, „Mali Budo“, „Jesen samuraja“, „Indigo kristal“ i mnogi drugi.

Sala Filmskog centra Srbije biće mesto i za nove i za stare domaće filmove

Za januarski repertoar su predviđeni istorijski i filmovi za decu i omladinu, a februar je rezervisan za remasterizovanu seriju „Sivi dom“.

„Ideja je da FCS malo pojača i bočne programe i da se pozabavimo prikazivanjem filmova“, poručio je Karl, koji bi voleo da se FCS „obrati mlađoj publici, naročito srednjoškolcima“.

Bioskop za domaće filmove: Sala Filmskog centra Srbije u mts Dvorani 2
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Reditelj Srđan Dragojević poručio je da filmove treba ceniti ne samo prema gledanosti, već i prema njihovom značaju kroz vreme i uticaj koji oni imaju na popularnu kulturu.

Po oceni reditelja Danila Bećkovića, Sala Filmskog centra Srbije je sjajna prilika da ljudi mogu pogledati filmove koji su izašli iz bioskopa.

Bećković je najavio da će cena karata biti veoma „popularna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari