“San o zavičaju” Narodnog pozorišta Niš najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala Joakim Vujića 1Foto: M.S. / Danas

Stručni žiri 59. festivala „Joakim Vujić“ koji čine dr Milica Đurov, scenografkinja (članica); glumac Mladen Knežević, (član) i profesor dr Milivoje Mlađenović, teatrolog (predsednik), nakon sedam odgledanih predstava u zvaničnom, takmičarskom programu, prema izboru Gorana Ibrajtera, sa neskrivenim zadovoljstvom ističu da ovogodišnje izdanje Festivala ima sve odlike uzorne teatarske manifestacije: inovativan preplet tradicionalnih formi i najnovijih pozorišnih težnji, dobru dozu kritičkog odnosa prema stvarnosti, uzbudljivost izleta u područje avangarde i smelost pozorišnog istraživanja.

Žiri takođe želi da pohvali besprekornu orgnizaciju i realizaciju programskih sadržaja Festivala i vrlo dobar odziv publike.

Na osnovu viđenih pozorišnih predstava, u najvećoj meri visokog estetskog dometa, žiri jednoglasno doneo sledeću odluku – nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se Narodnom pozorištu Niš za predstavu “San o zavičaju”, prema tekstu Ivana Velisavljevića i u režiji Milana Neškovića.

Na 59.Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije dodeljuje se i nagrada okruglog stola kritike.

Kako je saopšteno posle okruglog stola na kome je bilo reči o poslednjoj takmičarskoj predstavi „Terapija“ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara, Žiri okruglog stola kritike koji je radio u sastavu Jelena Popović (predsednica), Nenad Novaković i Igor Burić,  nakon što je odgledao sedam predstava u takmičarskoj selekciji na 59. festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održanom u Zaječaru, odlučio je da nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini dodeli predstavi „Mesec (dana) na selu)“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Užice.

Kako je istaknuto u obrazloženju odluke, ova predstava je jedina u potpunosti odgovorila na zahtevne kriterijume koji se prvenstveno odnose na društveno relevantnu temu teksta, angažujuću dramaturgiju, autentičan rediteljski postupak i ansambl glumačku igru u kojoj nema slabog mesta.“

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,32 dobila je predstava “San o zavičaju”.

Svečano uručenje nagrada  je večeras u 20 sati, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Molijerov „Uobraženi bolesnik“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari