Saniran zvonik na crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture Vlade Srbije je saopštilo da su završeni radovi na sanaciji i konzervaciji zvonika crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Ministarstvo je za te radove izdvojilo 2.200.000 dinara, a nosilac projekta bio je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Priština sa izmeštenim sedištem u Leposaviću.

Krajem 2019. i početkom 2020. godine izvedeni su pripremni radovi, a kako su lokalne vlasti saglasnost za izvodjenje radova na crkvi izdale sredinom januara 2020. godine, realizacija je pomerena za proleće tekuće godine.

Uvođenjem vanrednog stanja usled pandemije Kovida-19, realizacija projekta ponovo je bila odložena do ukidanja vanrednog stanja početkom juna 2020. godine.

Radovi su započeli 12. juna i obuhvatali su sanaciju i rekonstrukciju zvonika, da bi 13. juna bilo podignuto zvono i izvedeni radovi na njegovom uležištenju. Ujedno su obavljeni zamena oštećenog olovnog krovnog pokrivača, čišćenje trotoara i uredjenje crkvene porte.

„Čitav projekat sproveden je u sklopu aktivnosti na očuvanju i predstavljanju srpske kulturne baštine sa prostora Kosova, te jačanja kolektivne svesti o značaju sopstvenog nacionalnog identiteta i kulturnog nasledja“, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari