Sarajevo film festival povodom skandala “Heroji Halijarda”: "Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut" 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ovogodišnji, 29. Sarajevo film festival posle prvog oglašavanja za N1 BiH zbog medijske buke koja se podigla u regionu zbog prikazivanja tri inserta iz filma “Heroji Halijarda” na osnovu kojih je ovo ostvarenje ocenjeno kao film koji “promoviše četnički pokret” SFF je objavio detaljnije saopštenje na svom sajtu koje prenosimo u celosti:

S ciljem objektivnog informisanja javnosti i utvrđivanja činjenica o događaju od utorka, 15. augusta u okviru poslovnog foruma 29. Sarajevo Film Festivala, naglašavamo sledeće:

U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvek u postprodukciji – „Heroji Halijarda“.

Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika.

Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije.

Do sada, sa svim smo partnerima komunicirali s odnosom poslovnog poverenja materijala koji će prezentirati.

Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmetnutim revizionističkim sadržajem poslovno poverenje narušeno.

Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimerenog sadržaja i razumemo negativne komentare javnosti.

Odlučeno je da će već od sledećeg Festivala sve, pa i one poslovne prezentacije na Sarajevo Film Festivalu, proći selekciju programera Festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentiraju ono što rade.

Takođe, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove.

Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste, navodi se u saoštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari