Sarajevo, ljubavi moja 1Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Izabel Iper kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i to je do zaključenja ovog broja Danasa poslednja u nizu sjajnih vesti povodom jubilarnog izdanja ove filmske smotre koja počinje večeras i traje do 23. avgusta.

Počasno Srce Sarajeva će Izabel Iper biti uručeno 18. avgusta, pre projekcije filma „Jadnici“, a glumica će na 25. SFF održati i specijalni masterklas. Takođe, biće prikazan i film „Frenkie“ u kojem Izabel Iper tumači glavnu ulogu. Reč je o jednoj od najvećih filmskih i pozorišnih glumica današnjice, poznatoj po saradnji sa najvećim rediteljskim imenima kao što su Mihael Haneke, Klod Šabrol, Žan Lik Godar, Pol Verhoven i mnogi drugi.

Počasno Srce Sarajeva biće dodeljeno i oskarovcu Alehandru Gonzalesu Injarituu, meksičkom reditelju, producentu i scenaristi. On će u Sarajevu održati masterklas a biće upriličena i specijalna projekcija njegovog filma „Birdman ili neočekivana vrlina neznanja“ za koji je dobio Oskara za režiju.

Ovogodišnji SFF će za svoj rođendan ugostiti još jednog oskarovca, poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog, kome će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. Program Posvećeno će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova, od dokumentaraca koje je radio za BBC do nagrađenih ostvarenja , filmova „Ida“ i „Hladni rat“.

Meksički glumac i reditelj Gael Garsija Bernal, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 2014. godine, najavljen je ovaj put kao specijalni gost, a predstaviće film „Chicuarotes“ koji je režirao i koji je imao svetsku premijeru u Kanu. Bernala će publika 25. SFF-a videti i u novom filmu Elije Sulejmana „To mora biti raj“, koji će biti prikazan u sklopu Open Air programa.

Žirijem Takmičarskog programa igranog filma 25. SFF predsedavaće dobitnik Zlatne palme, švedski režiser Ruben Estlund, najprepoznatljiviji po filmu „Kvadrat“, a publiku očekuju i filmske zvezde s prostora nekadašnje zajedničke države. Za rođendan SFF je spremio čak 25 svetskih premijera. U takmičarskim programima, biće prikazano 53 filma odabrana među čak 950 prijavljenih.

Festival večeras otvara svetska premijera filma „Sin“ bosanskohercegovačke rediteljke Ines Tanović o odnosima u jednoj sarajevskoj porodici u kojoj je jedan od sinova usvojen. Ovogodišnji SFF održava se pod pokroviteljstvom UNESCO i sloganom Sarajevo mon amour, inspirisanim naslovom svojevrsne himne ovog grada a za jubilej je spremljen i novi crveni tepih čiji dizajn obećava dobar spoj savremenog i tradicionalnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari