Šarm pozorišta i glume 1

Predstavom Srpkskog narodnog pozorišta “Anika i njena vremena”, koju je po tekstu Ive Andrića režirala Ana Đorđević, danas počinje 68.

Predstavom Srpkskog narodnog pozorišta “Anika i njena vremena”, koju je po tekstu Ive Andrića režirala Ana Đorđević, danas počinje 68. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine koji se od 23. do 29. aprila održava u Zrenjaninu pod sloganom „Glumci su se vratili, publiko“. Selektor festivala Goran Ibrajter pogledao je 45 predstava za decu i odrasle na čak 24 pozorišne scene u 13 profesionalnih pozorišta, koje svoje programe i predstave izvode na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku.

-Desilo se da imamo nekoliko briljantnih glumačkih ostvarenja i činilo mi se da to može biti neka vrsta provokacije i pomaka u odnosu na ono što je možda ovog momenta nekakav naš pozorišni mejnstrim. Želeo sam da ukažem na sponu između onog neposrednog aktera na sceni, glumca i publike, na taj spoj koji je suština pozorišne umetnosti – objašnjava selektor Goran Ibrajter.

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Valentin Vencel, kaže da je festival imao za sve ove godine uspone i padove a zahvaljujući predanim glumcima, rediteljima i zajednici, uspeo je da se modernizuje.

-Festival je naša naprepoznatljivija aktivnost ali mi ne nameravamo na tome da stanemo, radimo da povezivanju strukovnih organizacija i povezivanjem sa sličnim udruženjima u regionu i inostranstvu – kaže Valentin Vencel.

Za učešće na ovogodišnjem festivalu odabrano je 12 predstava, koje konkurišu za jednu od istaknutih pozorišnih nagrada koje dodeljuje tročlani žiri u sastavu Dragana Varagić, Smiljka Seljin i Miroslav Radonjić. Otvaranje 68. Festivala PPV je u ponedlejak, 23. aprila u 19,30. Pre toga, u foajeu zrenjaninskog pozorišta biće otvorena izložba Ivane Koči “Pozorišni svetlopisi” Pozorišnog muzeja Vojvodine. Narednog dana, 24. aprila nastupa somborsko pozorišta sa predstavama “Plava ptica” i “Maestro”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari