Satkana od duše, pene, oblaka i poezije 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Jako mi je teško i žao što nas je Milena napustila. Mislila sam da će se izboriti s bolešću. Ona je jedna jedina diva sa našeg prostora – rekla je za Danas Svetlana Ceca Bojković. Ona smatra da se s Mileninim odlaskom završava jedna epoha.

– Sa Milenom se završava cela jedna epoha naše kinematografije. Bila je divan partner – draga, čedna osoba, poštena, prilježna, vredna u poslu i istrajna u svom radu, što je rezultiralo sjajnim ulogama ne samo na filmu, jer je ona i u teatru napravila veliki opus – podseća Ceca Bojković.

– Pamtiću je kao Milenu nacionale – ističe Petar Božović za Danas, dodajući o tome kako su se družili, kako mu je u životu bilo veoma dragoceno upravo Milenino poštovanje prema njegovom radu.

– Milena je bila satkana od neke duše, pene, oblaka i poezije. Takvom mi se činila uvek, a mislim da je tako na svakog i delovala. Sad je sigurno svi žale kao da im je neko dragi otišao iz kuće – konstatuje Božović. On se prisetio da su Milena i on igrali zajedno u „Dekameronu“ 1981.

– Igrali smo Milena, Dragan, Bekim Fehmiu, pokojna Gordana Kosanović… Činilo mi se da je predanija od svih nas koji smo u to vreme bili već kao pozorišni glumci. To su bili Milenini počeci u pozorištu, ali se to uopšte nije osećalo. Delovala je tako da sam uvek od nje zazirao zbog neke svoje opuštenosti ili trenutne ravnodušnosti. Ona je stalno imala taj povišen stepen odgovornosti, neku pojavu od prvog reda. Teško je izdvojiti neku od brojnih uloga koje je odigrala, ali recimo Prekobrojna. Mislim da je ona tu sve osvojila. Ko je ne bi voleo onakvu. Nekom je izgledala kao ćerka, nekome kao sestra, nekome kao drugarica. Ona je sve u sebi imala – kaže Božović. On se slaže sa tim da je sa Mileninim odlaskom došao kraj jedne epohe kada je reč o odnosu i posvećenosti prema glumačkoj profesiji i dosezanja visina u filmu i televiziji gde je Milena, kako je primetio, „najdalje otišla“.

– Potvrdio sam taj osećaj kad je dobijala Dobričin prsten u Zvezdara teatru. Sedeo sam i posmatrao svet koji je došao. Bili su tu Šotra, Mijač, mi stariji, ali vrlo malo mladog glumačkog sveta. Ostao je bol zbog toga, ne znam kako da kažem – neinteresovanja. Bile su tu i mnoge žene koje su je volele, od pijaca, do garderoba, ali gde su mlade glumice da je vide, da se raduju, da im MiIena bude parametar – zapitao se Petar Božović na kraju kratkog razgovora za Danas.

– Manje se zna da je Milena Dravić pored svojih poslova na filmu bila jako posvećena Palićkom festivalu. Naime, ona je u julu 2000. godine bila prva dobitnica Nagrade „Aleksandar Lifka“ – podseća Radoslav Zelenović, bivši dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i direktor Palićkog festivala.

– Bila nam je skrenuta pažnja da joj ne dodelimo nagradu jer su ona i Dragan učestvovali u protestima. Međutim, izašli smo, predao sam joj nagradu i kao što je Milena tad rekla „pokazali smo im da ih se ne plašimo“ – priseća se Zelenović. On ističe da je Milena Dravić osam godina koliko je bila predsednica Saveta bila jako posvećena Festivalu, ali i da se kasnije o njemu brinula, pitala, dolazila. Poslednji izlazak Milene na pozornicu na Paliću bio je na njegovom ovogodišnjem 25. jubilarnom izdanju.

– Pre nego što sam joj uručio srebrnjak kazala mi je da nije sigurna na nogama. Međutim, kad smo izašli i kad ju je tih hiljadu i nešto ljudi dočekalo ovacijama, ona je veoma sigurna održala jako dirljiv govor posle kojeg mi je rekla „znaš, mogla bih ovako još dva sata ako treba da stojim“. To veče smo imali zabavu, plesala je sa glumcem Brajanom Koksom, koji je bio tu na terasi u Maloj Gostioni – priseća se Zelenović. Prema njegovoj oceni, Milena je „podjednako uspešno igrala sve“ – Kako u onome što formulišemo Crnim talasom, ali podjednako i u partizanskim filmovima, a uz sve ovo je bila i vrsna komičarka – objašnjava naš sagovornik.

– Da biste tako nešto ostvarili morate biti beskrajno talentovani i da znate sve finese svog posla – ističe Zelenović. On kaže da je, malopre, kad ga je zamolio novinar da nabroji deset Mileninih najznačajnijih filmova, shvatio da je nabrojao deset najznačajnijih filmova u prvih 20 godina njene karijere.

– Kad pogledate s kim je sve ona radila, s kim je sve glumila – čuvena četvorka – Bata Živojinović, LJubiša Samardžić, Boris Dvornik, Milena Dravić. Pa, samo oni, njih četvoro, kad ukrstite njihove filmografije, dobijete jednu posebnu dimenziju. Kada budemo sve ono što je radila Milena Dravić počeli da raščlanjujemo, tek ćemo postati svesni gubitka – konstatuje Radoslav Zelenović.

Reditelj i scenarista Boro Drašković kaže za Danas da je nedavno bio u Legatu Milene i Dragana.

– Sred Legata u Kinoteci sreo sam se sa nasmešenom Milenom pred njenom fotografijom s Draganom iz „Horoskopa“. Radeći u „Horoskopu“ Milena i Dragan su se i zbližili. Sad mi se čini da odlaze zajedno. Zastave naše umetnosti su na pola koplja – zaključio je Boro Drašković.

Kako Danas nezvanično saznaje, komemoracija Mileni Dravić i njena sahrana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu održaće se u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari