Sava Šumanović ponovo u Parizu 1

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Galerija Matice srpske priređuje izložbu „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ u Kulturnom centru Srbije u Parizu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu na kojoj su govorili pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean, rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marinković i upravnik Galerije Matice srpske i autor izložbe Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložbom „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ francuskoj publici će biti predstavljen deo opusa ovog velikog srpskog slikara koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubova u poznatom pariskom restoranu „Kupola“ na Monparnasu 1927. godine. Osim pripremnih skica za stub iz 1928. i 1929, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana „Kupola“ iz tridesetih godina 20. veka, replika stuba, kao i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na njegov razvojni slikarski put od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu u nekoliko navrata – 1920-1921, 1925-1928. i 1929, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine

– Ovaj projekat izdvajamo u godini u kojoj se obeležava 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske i ovakvi projekti pokazuju veze dveju zemalja tokom 20. veka, ali i danas, te kao takav prevazilazi samo izlaganje dela Save Šumanovića i mnogo je više od toga – smatra Drača Muntean.

Prema rečima Tijana Palkovljević Bugarski, glavni eksponat izložbe u Parizu je skica iz privatnog vlasništva, kao i fotografije restorana „Kupola“ iz vremena kad je Sava Šumanović tamo boravio i jedan njegov crtež pod nazivom „U baru“ iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Sastavni deo izložbe je i film „Četiri karijatide“ Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu „Kupola“, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Osim srpskog Ministarstva kulture i informisanja, podršku u realizaciji ovog projekta dali su Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu, privatni vlasnik i grupa „Bertran“, vlasnik restorana „Kupola“.

Izložba će svečano biti otvorena 17. maja i trajaće do 31. avgusta 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari