BajagaFoto: A.K./ATAImages

Momčilo Bajagić Bajaga, uz zahvalnost svima koji su došli na njegov rođendan (19. februar), u punom u klubu Lisabon u mts Dvorani, poželeo je lep provod svima na još jednom rođendanskom jubileju – koncertu 21. aprila kojim će obeležiti 40 godina otkako su prvi put 1984. nastupili na tom istom mestu poznatom kao Dom sindikata.

Bajaga i Instruktori slave zapravo tri jubileja – 40 godina postojanja benda, 40 godina od izlaska prvog albuma „Pozitivna geografija“ i 40 godina od pomenutog prvog koncerta.

– Ova zgrada menja imena, ali je to isto ono mesto u kojem smo svirali pre 40 godina – kazao je Bajaga.

On se zahvalio i klincima iz Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ iz Aleksinca, koju su mu doneli tortu sa motivima pesama grupe i prisustvovali proslavi njegovog rođendana.

U stilu muzičkog vremeplova u prošlost, Bajaga je najavio i koncert u Zagrebu 18. aprila u Tvornici kulture, jer Kulušić, klub u kome su pre četrdeset godina održali prvi zagrebački koncert, više ne postoji.

Bajaga i Instruktori
Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Peca Popović je puno uradio za taj prvi koncert, a bio je i kum za ime Bajaga i Instruktori pozitivne geografije. Peca je tada bio urednik lista Rok, oni su nam štampali plakate za prvi album, prvi koncert, i mnogo pomogli. Drago mi je što ga vidim ovde – dodao je Bajaga.

Povodom aprilskog koncerta, rekao je da će u mts Dvorani svirati isključivo „Pozitivnu geografiju“, pošto je nastup zamišljen kao replika prvobitnog nastupa, eventualno će se tu naći neke Bajagine pesme iz perioda Riblje čorbe.

Jovana Coka Stanković, novinarka Rok radija koja je ovom prilikom vodila rođendanski program, primetila je da će ova godina za Bajagu i Instruktore i ljubitelje benda biti predivna, jer se se „šuška“ da publiku očekuje 40 koncerata za 40 godina.

Goranka Matić, fotografkinja i hroničarka benda od prvih dana koja je radila fotke za „Pozitivnu geografiju“, ali i aktuelne fotke za 40 godina jubileja, uz Ganeta Pecikozu, menadžera, takođe je prisustvovala rođendanskoj proslavi.

Coka je primetila da je Goranka kreirala vizuelni identitet ne samo ove grupe već, kada je muzika u pitanju, uvela standarde u rok fotografije, časopise, magazine… Upitana šta je to videla u Bajagi što drugi nisu, Goranka odgovara da je ipak u pitanju prijateljstvo.

– Mistifikacija je da fotografi ili slikari vide nešto što drugi ne vide, a stvar je samo koncentracije u datom trenutku prema osobi koju fotografišeš. Ja sam grupi bila kao starija sestra, i tako sam se i osećala i družila sa njima, mislim da je međusobna energija postojala. To je možda ono što vi vidite, a ja ne vidim, ali osećam – rekla je Goranka Matić.

U pripremi je foto-monografija benda, iz raznih perioda, sa lajv fotkama sa koncerata, ali i studijskim. A priprema se i Bajagina knjiga pesama.

– Skupio sam, konačno, sve pesme koje sam pisao i za sebe i za druge, očekuje nas i to izdanje – najavljuje Bajaga, ali i izložba u Klubu RTS-a posvećenu četrdesetodišnjici. Rođendanska godina doneće i reprint izdanja ploče.

Upitan šta je ono u čemu je najviše uživao u ovih 40 godina Bajaga je odgovorio da su to koncerti i pravljenje albuma, jer su to dve stvari zbog kojih se čitav život bavi ovim poslom.

– Mnogo je lepo svirati koncerte, to je jedna posebna energija koja se razmenjuje sa publikom. Isto je tako kad pravimo novu pesmu – taj proces sa bendom u studiju je jako važan. To su dve stvari koje sam najviše voleo – kaže Momčilo Bajagić Bajaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari