Bendove kojima Beer fest duguje honorar isplatiće Skymusic, koji preuzima brend Beogradskog festivala piva 1Foto: Una Miletić

– Skymusic će preuzeti brend Beer fest i nameravamo da svojim stredstvima svim izvođačima nadoknadimo njihove honorare. Ovim putem ih pozivam da nam se od sutra obrate preko svojih bukera ili direktno. Mi ćemo sa svakim izvođačem pojedinačno napraviti poseban ugovor i u potpunosti isplatiti sredstva koja im se duguju – kazao je Milenko Škarić, osnivač i direktor Skymusic-a, na današnjoj konferenciji povodom „budućnosti“ Beer festa, u prostorijama Skymusic kompanije.

On je istakao da će Beer fest ove godine biti održan u njihovoj organizaciji između 18. i 21. avgusta, uz komentar da će biti „bolji i veći nego bilo koji Beer fest do sada“.

Nakon festivala piva, prema Škarićevim rečima, tradicionalno će biti održana i njihova manifestacija Music week.

Vladica Radević, organizator Belgrade Beer Fest-a i direktor BKM (Beogradske kulturne mreže), pojasnio je kako je nastala situacija u kojoj oni nisu bili u moguićnosti da bendovima isplate pune honorare.

– Za nama je veoma teških par godina, pandemija je najviše pogodila izvođače i organizatore muzičkih događaja. Prošle godine smo u gotovo nemogućim uslovima uspeli da održimo brend Beer fest. Prošli festival imao je preko 60 izvođača, i kvantitet i kvalitet. Radili smo najbolje što smo mogli u datim okolnostima. Nakon toga nastaju finansijski problemi u firmi, koje pokušavamo da rešimo već mesecima – pojasnio je Radević.

Prema njegovim rečima, većinski vlasnik BKM-a je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji koja vuče na bankrot, a reč je o dugu koji se broji u milionima evra…

Radević je rekao da je u jednom momentu postalo jasno da jedan deo honorara bendovima neće biti isplaćen a da smatra da je revolt muzičara kojima je BKM ostao dužan potpuno opravdan.

– Kao direktor sam razmišljao o opcijama i odlučio da se obratim vlasniku Sky korporacije, što je možda neobično jer je Sky najveći pojedinačni poverilac. BKM duguje najviše novca po osnovu ovog i prethodnih festivala, negde oko 55 milona dinara. Neobično je što se obraćamo nekome kome dugujemo najviše, ali znajući da je Sky korporacija ubedljivo najveća firma u oblasti industrije zabave u regionu, znao sam da će prepoznati značaj Beer festa. Iskreno rečeno, Sky jedini ima kapacitet da može da iznese ovoliki posao – smatra on.

On je naglasio da Sky korporacija nije ni u kakvom obliku učestvovala u organizaciji prošlogodišnjeg festivala. Oni su doneli opremu i obezbedili neophodnu tehičku podršku.

Dragan Novičić, booking menadžer festivala Beer fest i booking agent za sve bendove, kaže da oni nisu znali da Skymusic preuzima vođstvo, već da ih je Sky „kontaktrao i dobrom voljom pokušava da reši zaostale dugove“.

– Sky korporacija nije imala nikakve veze sa organizacijom Beer festa 2021. godine i zaista nam je žao što se ovo desilo – kazao je Škarić, direktor Skymusic-a i dodao da je Beer fest manifestacija koja neguje kulturu rok muzike.

Njemu je „žao što su bendovi doživeli nepravdu“ i nada se će je Skymusic ispraviti, te se tim povodom obratio gradu Beogradu koji, kako kaže, „već dugo godina podržava ovu manifestiaciju“. Skymusic je od Grada dobio poršku.

– Spašen je Beer fest i još čvršće ćemo stati iza njega – kazao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, dodavši da je u pitanju najmasovnija manifestacija ove vrste na svetu.

– Za nas je on najzančajnija manifestacija koju imamo s obzirom na promociju turizma i promociju Beograda. Grad Beograd će aktivno nastavti da podržava Beer fest i treba naći način da još čvršče stanemo iza Beer festa i to jeste naša manifestacije, jer su to manifestacije važne za kulturu grada, iako Grad nije organizator. Beograd će kroz jedan ugovor koji će biti dugoraočan stati i obavezati se da na više nivoa podržava ovu manifestaciju. Ne samo Beer fest, nego i Music week i ostale manifestacije – kazao je Vesić.

Koltarnice kao muzički inkubatori za mlade bendove

– Opredelili smo nekoliko starih kotlarnica, toplana, koje se ne koriste, kao prostore od više hiljada kvadrata i doneli odluku da one budu namenjene kulturi, poslednjim izmenama urbanističkog plana, koji je usvojen 14. februara na Skupštini grada. Jedan od prostora je na Konjarniku i još nekoliko po gradu – kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji povodom odlučivanja o budućnosti Beer festa.

Vesić je rekao da je „više puta najavio“ da će prostori kotlarnice biti opredeljeni za muzičare, te da je o tome i razgovarao sa kompanijom Skymusic. Prema njegovim rečima, „možda će nešto od toga raditi i zajedno (sa Skymusic-om)“.

– Stvorili su se uslovi da ih preuredimo i napravimo od toga pravi muzički inkubator gde će mladi bendovi moći da sviraju. Neće ih to ništa koštati, već ćemo pomoći mladim bendovima da započnu svoju karijeru, i da Grad na taj način stane iza njih – rekao je Vesić.

On je dodao da prave „ono što je nekada SKC i Dom omladine bio, u vreme kada su Milenko Škarić, osnivač i direktor Skymusic-a, i on (Vesić) bili mlađi – mesto gde će oni koji su talentovani, koji počinju karijeru, moći uz podršku Grada i drugih kompanija, da počnu svoje korake, i da im omoguće da razviju svoj talenat“.

– Takvi prostori postoje u svetu, ne moraju uvek da budu državni, ali mi je veoma drago što smo mi pronašli (prostor). Sada je to mesto gde će oni moći da imaju prve svirke, gde će moći besplatno da probaju i na taj način ćemo dati dodatan impuls rok muzici. Da stanemo iza mladih bendova – kazao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari