Dankinja Emeli de Forest sa pesmom „Samo suze“, pobednica je 58. izbora za „Pesmu Evrovizije“. Na drugom mestu je Farid Mamadov iz Azerbejdžana, dok je Zlata Ognjević iz Ukrajine na trećoj poziciji. De Forest je i inače bila favoritkinja jer su joj kladioničari nedeljama uoči Eurosonga davali najviše šansi za pobedu. Pobednica je osvojila 281 poen, predstavnik Azerbejdžana 234, Zlata Ognjenović za Ukrajinu 214. Slede Norveška (191), Rusija (174), Grčka (152), Italija (126), Malta (120), Holandija (114), Mađarska (84). Žiri iz Srbije je predstavnici Danske dao maksimalnih poena, 10 je dobila pesma iz Ukrajine, dok je osam bodova dodeljeno predstavniku Rusije.


Uz zvuke frule danska predstavnica Emeli de Forest otpevala je energičnu baladu Samo suze. Azerbejdžanski predstavnik Farid Mamadov predstavio se s pemom Drži me, a njegova plesna grupa oduševila je publiku u Malmeu. Ukrajinska predstavnica Zlata Ognjević izvela je pesmu Gravitacija.

Legendarna pevačica Boni Tajler predstavila je Veliku Britaniju sa numerom Veruj u mene. Ona je osvojila 23 poena što je njenoj zemlji donelo 19. mesto u konačnom poretku 26 zemalja-finalista.

Posle dugo godina, finalno takmičenje Pesme Evrovizije prošlo je bez predstavnika zemalja nekadašnje Jugoslavije. Od zemalja iz regiona, osim pomenutih Grčke i Mađarske, nastupili su izvođači Moldavije (11 pozicija) i Rumunije (13 mesto).

Danska će biti domaćin sledećeg takmičenja za Pesmu Evrovizije sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari