Događaji u kulturi koji su obeležili 2018.: Rok i pop muzika

Ostavite komentar


  1. Sam naslov sadrzi u sebi sav apsurd shvatanja umetnosti i kulture u Srba. Rok i pop kultura? Ja bih ih pre nazvao zabavom nego kulturom ili umetnoscu. Forma bine sa razlicitim instrumentima na njoj na kojima se izvode u glavnom jednostavne muzicke kompozicije muzicara koji u glavnom vrte iste aranzmane samo drugacije rasporedjene se u najboljem slucaju moze nazvati podkulturom mada je i ovaj naziv previse slobodan jer kao sto rekoh na pocetku kultura i zabava nisu isto. Ako neko pokusava da od ove vrste zabave napravi umetnost i kulturu u sirem znacenju reci
    predstavljanjem recimo pokojnog Mladenovica kao umetnika i kulturnog radnika onda je celokupna srpska kulturna avangarda u corsokaku nedorasla da se tako naziva. Kultura ima za cilj kultivisanje naroda a ne njegovo uveseljavanje. Muzicka umetnost kao deo opste kulture nije izuzetak. Prostim jezikom receno a takozvanoj i samoprozvanoj srpskoj kulturnoj eliti na zalost neshvatlivo: Ekatarina i Karleusa pripadaju istom sub-kulturnom zabavljackom miljeu. Sustinska razlika izmedju umetnosti i zabave je u tome da je umetnost a samim tim kultura vise deo morala a manje estetike. Mladenovic i EKV nisu imali moralnih vrednosti kao ni Karleusa. Svako na svoj nacin tako da njihovo stvaralastvo tesko moze da se nazove umetnoscu a samim tim ni delom kulture u njenom originalnom znacenju. Manja je udaljenost izmedju EKV i Karleuse nego njih oboje od Beogradske filharmonije.

Ostavite komentar


Scena

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.