Ed Širan dobio slučaj autorskih prava za pesmu "Shape of You" 1Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Ed Širan dobio je spor za autorska prava na Visokom sudu zbog svog hita Shape of You iz 2017. godine.

Sudija je u sredu presudio da pevač i tekstopisac nije plagirao pesmu Samija Čokrija iz 2015. godine „Oh Why“.

Čokri, umetnik koji nastupa pod imenom Sami Svitč, tvrdio je da je „Oh I“ u Širanovoj pesmi „upadljivo sličan“ refrenu „Oh Why“ u njegovoj  pesmi.

Širan je rekao da se ne seća da je čuo „Oh Why“ pre pravnog slučaja.

„Shape of You“ je bila najslušanija pesma u Velikoj Britaniji 2017. godine a u UK i Spotifajeva najkomercijalnija pesma ikada.

Napisan je u saradnji sa Širanovim saradnicima, Džonom Mekdejdom iz Snežne patrole i producentom Stivenom Mekačeonom, koji su takođe negirali navode o kopiranju.

Sudski postupak pokrenut je 2018. i rezultirao je suđenjem koje je trajalo 11 dana u Londonu prošlog meseca.

U izjavi, Širan je negirao da „pozajmljuje“ ideje od nepoznatih tekstopisaca bez odobrenja, insistirajući da je uvek bio „potpuno fer“ u priznavanju ljudi koji doprinose njegovom radu.

Endru Satklif KC, koji predstavlja Čokrija i njegovog ko-scenarista Rosa O’Donohua, označio je Širana „svrakom“, tvrdeći da „obično kopira“ druge umetnike i da je „izuzetno verovatno“ da je ranije čuo „Oh Why“.

Obe strane su pozvale forenzičke muzikologe da argumentuju slučaj, dajući suprotne stavove. Jedan je rekao da su pesme „izrazito različite“, ali je drugi tvrdio da sadrže „značajne sličnosti“.

Ian Mil KC, koji zastupa Širana, rekao je da je slučaj bio „duboko traumatizirajući“ za zvezdu i njegove saradnike, dok je Čokri opisao slučaj Višeg suda „najgorih nekoliko nedelja u mom životu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari