Grupe Psihomodo pop, Van Gog, Kiki Lesendrić i Piloti i američki gitarista Lens Lopez sviraće na 44. Gitarijadi u Zaječaru koja će se održati od 5. do 7. avgusta. Lans Lopez, Psihomodo pop, Van Gog i Overdrajv sviraće u revijalnom delu Gitarijade 6. avgusta, a dan kasnije koncerte će imati Lesendrić sa Pilotima, Bjesovi, Night Shift i Đorđe David.

U ovogodišnjem takmičarskom programu učestvovaće 12 demo bendova: Bolesna štenad i Alhemia iz Beograda, Pry i Svarun iz Novog Sada, Plastic Sundey iz Niša, Stonedillers iz Čačka, Shejdy Kruu iz Sremske Mitrovice, Pegawat iz Požarevca, Dilirium i Trilogija iz Zaječara, As I Fall iz Banja Luke i Shraf iz Kosovske Mitrovice. Gitarijada će početi 5. avgusta otvaranjem Međunarodnog salona rok fotografija u Radul begovom konaku, dok će kamp Rock Village biti otvoren 6. avgusta. Bendu koji dobije nagradu stručnog žirija ove godine pripašće nagrada od 150.000 dinara, dok će za nagradu publike dobiti 100.000 dinara.

Za one kojima gitarski zvuk ipak nije na prvom mestu važno je napomenuti da su od pratećih programa najavljena takmičenja u obaranju ruku, bacanju gume u dalj, brzom ispijanju piva, nadvlačenju konopca, sporoj vožnji i bajkerskim akrobacijama. Za 7. avgust najavljen je meč u malom fudbalu između „Rokera“ i „Bajkera“, a iste večeri u 18 sati Trgom oslobođenja u Zaječaru prodefilovaće motociklisti koji će na svojim mašinama izvoditi akrobacije.

Zaječarska gitarijada je najstariji festival neafirmisanih bendova na ovim prostorima. Prva Gitarijada održana je još 1966. godine u Beogradu. Na inicijativu lokalnih bendova naredne godine nastao je i festival u Zaječaru koji je 1974. izrastao u ozbiljnu manifestaciju. Prethodnih godina u revijalnom delu Gitarijade učestvovali su mnogi poznati svetski muzičari i grupe poput Stiva Lukatera, Uriah Heep, Laibach… Pokrovitelji ovogdišnje Gitarijade su Grad Zaječar, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a organizator manifestacije je Centar za kulturu grada Zaječara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari