U okviru Prvog beogradskog World Music festivala „Todo Mundo“, koji će biti održan u Domu omladine 22. i 23. marta, nastupiće još jedan beogradski bend – Naked. Njihov koncert zakazan je u okviru završne žurke 23. marta u Klubu Doma omladine Beograda.


Članovi ovog benda: violinista, dvojica bas gitarista, harmonikaš, gitarista i bubnjar, na spisku pređašnjih i sadašnjih muzičkih projekata beleže filharmonijsku klasiku, nu metal, džez, kamernu kompoziciju, primenjenu muziku, fank i pop. Njihov album „Noyz“ je bio iznenađujuće uspešan debi na raskrsnici džeza, roka, etna i fanka, a prošlogodišnje izdanje „Get Naked“ objavio je mađarski Narrator Records.

Prvog dana manifestacije „Todo Mundo“ predstaviće se grupe Talabarte iz Španije i Tinariwen iz Malija, dok će sutradan nastupiti Svetlana Spajić i Bokan Stanković (Srbija) i Konono No.1 (DR Kongo).

Talabarte je nova grupa iz španske provincije Galicije, koja svoj rad zasniva na savremenoj folk i akustičnoj muzici, dok je prva postavka grupe Tinariwen oformljena u jednom od Gadafijevih pobunjeničkih logora u Libiji i učestvovala je u pobunama Tuarega u Maliju. U njihovom bluzu prepoznaju se primese roka, regea i starih melodija Tuarega.

Konono No. 1 je najpoznatiji od šest bendova koje je belgijski producent i promoter Vincent Kenis „otkrio“ u predgrađima Kinšase, gde muzičari improvizuju koristeći dečje harmonike, automobilske delove, federe, flaše, improvizovana pojačala, velike megafone koji uspešno zamenjuju zvučnike. BBC je njihovu muziku opisao kao „Afro-sajber futurizam“, a Kenis „kongotroniks“. Svetlana Spajić će na festivalu nastupiti sa multiinstrumentalistom Bokanom Stankovićem, sa kojim peva od 1993. godine. Oni su usavršili tradicionalno pevanje „na bas“ iz istočne Srbije, odakle je Stanković.

Festival pod nazivom „Todo mundo“ organizuje Dom omladine Beograda u saradnji sa Francuskim institutom, koncertnom agencijom Long plej i Ring Ringom, a biće, kako je najavljeno, posebno posvećen muzici zemalja „trećeg sveta“. Ulaznice se mogu naći na blagajni Doma omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari