I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 1Thievery Corporation Foto: Zoran Laki Lazarević

I treće veče Arsenal festa 12 u kragujevačkom Kneževom arsenalu bilo je rasprodato.

Najverniji fanovi Ane Đurić Konstrakte „nasrtali” su se još sat i po pre nenog nastupa ispred Velike bine. Palto gotovo pun – „arsenalaci” se nisu obrukali što se tiče podrške našoj učesnici Evrovizije. Obožavaoci svih uzrasta i generacija. Na Konstraktu se dolazi porodično. Deca na ramenima roditelja, deka i baka. Ručice gore.

Umetnica je u pedesetominutnom nastupu, prvom u Srbiji u ovoj varijanti, uz osoben audio koncept i fantastičnu video podršku, predstavila nizom uspešne solo singlove, uz dodatak iz repertoara „Zemlje gruva” – sada, praktično, njenog pratećeg benda. Posle uvodnog „Nobla” nizala je „Žvake”, „Mekano”, „Plodne dane”.

– Dobro veče Šumadinci i Šumadinke, omladinci i omladinke, pozdravila je publiku Konstrakta i sa njom „podelila” informaciju da je „tek danas, posle 44 godine saznala da u Kragujevcu ima rođake”.

I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 2
Konstrakta Foto: Zoran Laki Lazarević

Za kraj, naravno najveći, evrovizijski hit „In Corpore Sano” propraćen ovacijama publike.

Na Garden sceni, početak tradicionalno pripada kragujevačkim, ovaj put mladim hevi metal snagama – Oathbringer. Duge kose, koža, lanci, nitne, pesma o Konanu Varvarincu i promocija prvog, pre dva dana snimljenog albuma. Moćno.

Posle njih u Zastavinoj bašti Punkreas, Popečitelji, Crni Cerak, Six Pack.

I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 3
Foto: Zoran Laki Lazarević

A, Mein prepun, kao i prethodne večeri – hedlajneri Thievery Corporation. Vrhunski ambijent za planetarno popularne krosover legende, kojima nije bilo teško da čak i nadmaše ono što su učinili na istom mestu 2017. godine.

Vrelim ritmovima, gitarom, bubnjevima i sitarom mamili su na njihanje kukovima, i na sve snažnije aplauze posle svake pesme. Energetski nabijen šou završen je, posle sat i po, pravom žurkom i na bini i u publici, uz euforično – Serbia, we love you. Aplauz starih ali i brojnih novostečenih fanova.

Nema vremena za odmor jer je masa odmah pohrilla Na garden gde počinje nastup starog znanca Arsenala, Darka Rundeka i Ekipe koji su upravo stigli u Zastavinu baštu sa Dorjanskog jezera „donevši njegov miris i mir” na festival.

I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 4
Rundek Foto: Zoran Laki Lazarević

Publika sa Rundekom peva svaku pesmu: „Ko te meni poslao”, „No pasaran”, „Sejmeni dolaze”, „Ruke”, „Uzalud pitaš ko ide”, „Ja bih mogo da mogu”, „Enu”, „Šejna”… Majstorski.

A na festivalskoj promenadi roštilj ali onaj stonofudbalski, nadžekavanje, kožne narukvice, novčanici, svetleći hamburgeri sa špricevima, arsenalske delicije i konditorski proizvodi, kokice, pljoskice, tetovažice, instalacija „Penjači” Dejana Markovića. Gužva je tolika da već ponegde vaskrsnu i zaštitne maske. Prevencija je majka svih festivala.

I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 5
Goblini Foto: Zoran laki Lazarević

Sa Maina, Goblini oduševljeno poručiše da je uvek lepo vratiti se na Arsenal i u Kragujevac. Slaveći 30 godina od početka karijere, pank-rokeri su moćnom svirkom gruvali i „tukli u stomak” Ceo Knežev arsenal odjekuje.

Počevši sa „LSD se vraća kući”, Goblini su doneli presek najboljih starih stvari, ali i iskoristili priliku da, po prvi put u Kragujevcu, uživo predstave numere sa aktuelnog, sjajnog albuma „Jednina”: „Meso”, „Žmigavac”, „Negde pred zoru”. Na bini im se, na oduševljenje publike priključuje veliki prijatelj i veliki brat Kiza „Iskaz”.Čista energija, ništa letargija.

– Hvala, divni ste, poručuju „arsenaldžijama” Golub i Goblini. Hvala vama.

I Exploziv scena puna. Igra se pod krovom Čaurnice u senci moćnih topola, lagano i opušteno. Dobar provod.

I zavšno veče Arsenal festa prepuno uz Thievery Corporation, Konstraktu, Rundeka i Gobline 6Na gardenu Neked, pa Smoki mardeljano uvodi u finiš festivala. Ovogodišnji Arsenal fest završavaju jednočasovnom energičnom, besprekornom i ubitačnom svirkom Mortal kombat. Hevi, ondosno „Teški metal” za kraj. Svanjava. Doviđenja do Arsenal festa 13.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari