Jedinstveni performans u klubu Dim: Yuri Landman na eksperimentalnim instrumentima 1Foto:Promo/Dim

Nesvakidašnji holandski umetnik Yuri Landman i izumitelj eksperimentalnih muzičkih instrumenata na kojima su svirali veliki svetski bendovi poput Sonic Youth, Half Japanese, Liars, Placebo, Einstürzende Neubauten, izvešće jedinstveni muzički performans za beogradsku publiku, na instrumentima koje je sam napravio, u nedelju 22. januara u klubu Dim u Cetinjskoj 15.

U pitanju je mešavina naučno podešenih gudačkih instrumenata kao i „object trouvé“ (pronađeni predmeti) sa posebnim zvucima.

– Srećan sam što mogu da dodam i Beograd u svoju zimsku turneju uz Linc, Zagreb i Bordo. Video sam fotografije kluba Dim gde ću ovog puta nastupati i ponovo me je uhvatilo isto uzbuđenje, kao kad sam prvi put nastupao u Beogradu u klubu Drugstore pre gotovo osam godina. Divno je vratiti se beogradskoj publici, sada sa malo drugačijim setom i novim stvarima… – kazao je Yuri.

Jedinstveni performans u klubu Dim: Yuri Landman na eksperimentalnim instrumentima 2
Foto: Promo/Dim

Publika može da očekuje pesme čudnih dimenzija, koje dolaze iz pojačanih plastičnih flaša, hakovanih hard diskova, hladnjaka kompjuterskih ventilatora, motora, modifikovanih sintisajzera, hakovanih telefona i stonih žičanih instrumenata sa glasnim ritmičkim taktovima…Zvuči čudno, ali Landamanovi performansi osim što su vrlo atmosferični, su zapravo vrlo harmonični, ritmični i uzbudljivi.

Pored karijere umetnika, Yuri Landman je i dugogodišnji profesor muzikologije i dizajna instrumenata na brojnim univerzitetima u Evropi, ali i autor stripova.

Zajedno sa Bartom Hopkinom napisao je knjigu ‘’Nice Noise’’, o inovativnim proširenim tehnikama sviranja gitare. Godine 2022. objavio je svoj najnoviji strip ‘1991’, koji će takođe biti objavljen na srpskom jeziku tokom 2023. godine u izdanju System Comics iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari