Koncert grupa „Lelee” i „Oxajo” u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: Promo

 

Sutra, u subotu, 4. novembra u Kontakt galeriji Studentskog kulturnog cetra Kragujevac održaće se koncert grupa „Lelee” i „Oxajo”. Početak koncerta je u 21 sat.

Slovenački razigrani indie/post-punk bend „Lelee” su savršen primer multikulturnog povezivanja među balkanskim muzičarima od Vardara do Triglava, jer ga sastavljaju Beograđanka Jelena Rusjan („Borghesia”, „TRUS!”) na vokalu i basu, Makedonac Damjan Manevski („Rush to Relax”, „Molokai”) na vokalu i gitari i Slovenci Leon Stoilković na bubnju i Blaž Gracar na synthovima.

Kao deo karavan Klubskog maratona Radia Študent u 2020. godini su se svojim iskričavim i uzbudljivim indie gitarskim zvukom i muško-ženskim vokalima na srpskom i makedonskom jeziku brzo upisali u svest alternativne javnosti širom regije.

Debitantski album „Čuka bije pumpa” (Moonlee Records, Ill in the Head Records, 2021) obeležavaju udarna žensko-muška višejezična višeglasja u tradiciji bendova poput „Yo La Tengo”, koja ostanu dugo usidrena u vašim glavama.

Kvartet inspiraciju crpi u pionirskom neispeglanom zvuku indie rock divova à la „Dinosaur Jr”. i „The Pixies”, modernim indie punk ambasadorima poput „Sweeping Promises” i „Uranium Club”, lakoživom jungle popu sa obe američke obale, a u smislu regionalne autentičnosti i u jugoslovenskom novom talasu.

„Lelee” su majstori pevljivog indie songwritinga sa istančanim osećajem za pop melodije zbog čega sa lakoćom serviraju upečatljive refrene i vedre, nostalgične i energične melodije. Njihova muzika kao da je stvorena za besciljna lutanja po autoputevima i letnje road-tripove.

Bend „Lelee” je u 2023. godini izdao dva singla („Nestaješ”, „Snaga”), sa kojima najavljuju novi dugometražni album za 2024. godinu, podsećaju organizatori iz kragujevačkog SKC-a.

„Oxajo” je novi bend iz Beograda koji se pojavio na domaćoj alternativnoj sceni i okupio talentovane muzičare već dobro poznate publici. Bend čine Dukat Strajnić i Ana Janković iz benda „Stray Dogg”, Marko Ajković iz benda „Artan Lili” i Dario Vuksanović iz benda „Savana”.

Jedinstven spoj popa i rokenrola koji spaja različite žanrove donosi publici nov i autentičan zvuk. Doneli su potpuno osveženje svojim debi singlom pod nazivom „Put”. Na njemu gostuje još jedan član „Artan Lilija”, Bojan Slačala koji je „glavni krivac” za „ubitačnu bas liniju” na ovoj numeri.

Premijerni nastup bend „Oxajo” imao je letos na sjajnom prvom izdanju festivala „Uzlet” u Čačku a imali su i zapaženo pojavljivanje u emisiji 24 minuta.

Na koncertima pored poznate pesme „Put” izvode i nove stvari koje će sukcesivno objavljivati kao singlove do kraja godine a već sledeće možemo da očekujemo njihov album, najavljuju iz Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari