Josipa LisacJosipa Lisac, foto: foto Stevan Kragujević (po odobrenju ćerke Tanje Kragujević) / CC BY 4.0 / Wikimedia Commons

Pre tačno 50 godina objavljen je debi album slavne hrvatske pevačice Josipe Lisac u izdanju Jugotona. Njena ploča pod nazivom „Dnevnik jedne ljubavi“ ostavila je veliki trag na tadašnjoj jugoslovenskoj muzičkoj sceni i danas se svrtava među najbolje eks-Yu albume ikada.

Kao svojevrstan konceptualni album o mladoj ženi koja otkriva ljubav, ushićenje vezano za ovaj osećaj, ali i neizbežna razočarenja kada dođe do rastanka, „Dnevnik jedne ljubavi“ bio je pionirski poduhvat u okvirima pop-rok muzike bivše države, ali i retko dugosvirajuće izdanje u eri singlova.

Josipa Lisac je na albumu blisko sarađivala sa Karlom Metikošom, koji je komponovao muziku, i Ivicom Krajačem, autorom tekstova. Brane Lambert Živković, iz grupe Time, bio je dirigen i aranžer svih pesama na ploči, a njegove kolege iz grupe su takođe učestvovali na snimanju pesama, kao i mnogi drugi eminentni muzičari tog vremena.

Na albumu su vešto iskombinovani rok, soul, bluz, fank, progresiv rok, folk rok, ali i zvuk tipičan za balkansko podneblje.

Zvezda ploče ipak je neponovljiva Josipa Lisac, koja je svojim specifičnim vokalnim izvođenjem učinila da pesme kao što su „O jednoj ljubavi“, „Sreća“ i „Po prvi put“ postanu vanvremenski hitovi, koje i danas izvodi na koncertima.

„U šali kažem da se taj album odrekao autora i mene kao interpretatora i ‘traži’ da ga pustimo na miru. Poput svih pravih umetničkih dela, odavno se otisnuo na vlastitu plovidbu bez svojih tvoraca. On je jedna istina u kojoj mogu da pronađu poruke oni koji traže i žele ljubav“, rekla je Josipa Lisac nedavno o albumu, a prenela Nova.

„Dnevnik jedne ljubavi“ je pred veliki jubilej remasterizovan u studiju „Abbey Road“ studiju u Londonu i reizdat na vinilu.

Hrvatska pevačica će inače koncertom 12. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu obeležiti 50 godina od izlaska svog prvenca, koji je izabran za deveti najbolji album eks-Yu scene u knjizi „YU 100: Najbolji albumi jugoslovenske rock i pop muzike“ iz 1998.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari