Izolacioni bluz, Lavkraft, horor/sci-fi filmovi - inspiracija za pionire domaće sludge/stoner scene, bend In From The Cold 1Foto: Grebo Gray

Predstavnici „težeg“ zvuka i različitih generacija, bendovi Stomp, In From The Cold, Brdo i BG Bagra protresće sutra, lajv nastupima, zemunski klub Fest.

Prljav, bučan, bezobrazan i masivno težak, bend In From The Cold veteran je scene i pioniri sludge/stoner zvuka na ovim prostorima.

Grupa trenutno promoviše svoje novo vinil izdanje „Isolation Blues“ i tim povodom Slobodan Đukić, jedan od osnivača benda, govori za Danas.

On podseća na početke benda koji se vezuju za kraj devedesetih kada su Rale, tadašnji bubnjar čuvenog sastava Stone to Flesh kasnije samo The Stone, i on osnovali neimenovanu grupu koja je svirala nešto što je malo ko u tom trenutku na sceni voleo i poznavao.

– Krenuli smo da džemujemo, zvali ljude da nam se pridruže, ali na žalost nikome nije bilo jasno šta to mi sviramo jer sludge/stoner ovde nije bio toliko popularan… Pokušavali smo bezuspešno par meseci i batalili priču. Tamo negde posle 2004. kada se žanr probio u svetu i bendovi tipa Mastodon, Orange Goblin, Down i Electric Wizard postali popularni, Rale i ja smo se dogovorili da probamo ponovo. Napravili smo bend In From The Cold, čije je ime kombinacija pesama Hendriksa i Marlija (Bob Marley „Coming in from the cold“ i Jimi Hendrix „In From the Storm“) – pojasnio je Slobodan i dodao da ono što su tada svirali nije imalo ime, jer nije postojao žanrovski okvir za sludge/stoner, a oni su želeli da sviraju jako teško i sporo.

Upitan zašto su za ime benda koji svira veoma žestoku muziku odabrali kombinaciju pesama rock klasika, Slobodan objašnjava da su oni, uprkos tvrdom zvuku, ipak muzički „svaštojedi“.

– Rale i ja smo se upoznali na faksu, – metalci obučeni u crno, sa black i death metal majicama, i skapirali se. Vremenom smo otkrili i to da smo obojica svaštojedi što se tiče muzike i da smo veliki kolekcionari ploča. Prvenstveno slušamo muziku, jazz, reggae, hardcore, metal, punk, hip hop… bukvalno sve što je dobro i to se može čuti u našim pesmama. Stil volim da zovem blues – metal – punk, jer se tako najbolje opisuju naše pesme – pojašnjava Slobodan.

Inače, In From The Cold iza sebe ima dva albuma, „Filth Bible“, i „Isolation Blues“, a sve omote za njihvu muziku radio je engleski umetnik koji živi u Srbiji, Grebo Gray.

 

– Grebo Gray je Englez koji je srećno udat u Beogradu. On je posećivao naše nastupe, i prvo smo se viđali po koncertima, izložbama i ostalim kulturnim dešavanjima u gradu, pa smo postali dobri prijatelji. On je zadužen za art vizuale sa svih naših omota koje crta ručno, dok dizajn radi njegova supruga Marija Zmaya Gray – pojašnjava muzičar.

Komentarišući pesmu po kojoj novi album nosi ime – Isolation Blues, kaže da je nastala za vreme policijskog časa, kao što i naziv nalaže.

– Pesmu sam napisao za vreme karantina i vezana je za trenutno stanje čoveka koji je zatvoren. Kao slobodan, ali u stvari nije i kako vreme prolazi biva sve mrzovoljniji jer ne kapira da li je u poziciji slobode ili ne – pojašnjava on.

Povodom tekstova koje piše kaže da se mogu podeliti na dve kategorije, one lične, socijalno – aktivne, i drugu čija je inspiracija književnost, poput Lavkraftovih dela, slikarstvo, horor i sci-fi film…

Trenutnu andergraund scenu vidi kao jaku, sa jednim izuzetkom koji primećuje, a to je nedostatak medijske podrške, što devedesetih nije bio slučaj.

– U andergraund svrstavam metal, punk, hip hop, reggae, drum and bass … sve što nije mejnstrim. Scena je od sredine devedesetih od kad pratim, uvek bila jaka. Bendova je bilo i uvek će ih biti, jedini problem ovog današnjeg vremena je u tome što nema dovoljno medija koji prate, podržavaju i guraju domaću scenu. U tome je jedina razlika. Krajem devedesetih si imao dobre TV i radio emisije, časopise koji se bave andergraund kulturom – muzikom i filmom, recenzijama albuma… Tada si bio 100 procentno obavešten o svemu šta se dešava u svetu i kod nas. Danas toga nema, ali i ima na neki način, jer postoji internet na kome je sve. Ipak, taj sadržaj ne dopire do širih masa zato fali taj medijski trip, da na televiziji vidiš spot bendova kao što su Infest ili BG Bagra… – pojašnjava Slobodan.

Što se tiče svirke u Festu, kroz šalu kaže da je u pitanju familijarno okupljanje, jer je dosta muzičara iz bendova koji nastupaju u nekom momentu tokom karijere sviralo zajedno.

On ljudima poručuje da odlaskom na koncerte i kupovinom „mercha“ – majica, diskova, bedževa.. podržavaju bendove, jer samo tako bendovi opstaju.

 

Fest najava – Svirke za ne propustiti!

Pored grupe In From The Cold, u Festu nastupa još tri benda povodom čijeg rada je istaknuto:

STOMP

Pravi beogradski all-star bend, sastavljen od članova sastava Hitman, Eyesburn, Discord i Good Eye Closed. Straight in ya face hardcore sa crossover metal/rock momentima. Za ne propustiti!

BG BAGRA

Sveža, mlada street punk/hc ekipa koja je za kratko vreme skrenula pažnju na sebe sjajnim i beskompromisnim nastupima. Početkom prošle godine su izbacili album pod imenom „JEBHC“.

BRDO

Nastali iz pepela benda Rikošet, Brdo neguje mirniju, kontrolisaniju svirku koja manirski podseća na desert/stoner rock tipa Nebula, Fu Manchu, Glasspack…itd. Upravo su završili snimanje svog albuma prvenca i taj materijal će predstaviti na nastupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari