Logička GreškaFoto: Luka Djudja Vladisavljević

Muzika koju pravimo je idealna za live nastupe. Jedino uživo možemo da serviramo idealnu porciju publici. Ukoliko poželite da vas opiju psihodelične vizije, da skočite u šutku i da se zaljubite – Logička Greška ima sve to u svojim žicama i palicama – kaže za Danas muzičar Matija Savković iz benda Logička Greška.

Logička Greška i bend Phony Job nastupiće u petak 12. aprila u Klubu Antishop Elektropionir.

Bend je nastao u Beogradu 2017. godine, i od tada pa do danas izvodi isključivo autorsku muziku, koja nema striktno definisan žanr, naime, eksperimentišu; sviraju i balade, ali i dosta tvrđe stvari.

Bend je kroz godine promenio veliki broj članova, a trenutno ga čine Matija Savković (vokal i ritam gitara), Ana Perisić (solo gitara), Marko Tomić (bas) i Aleksa Spiridonovski (bubnjevi), od kojih su jedino pevač i gitarsistkinja u bendu od samog početka.

Njihove pesme najčešće govore o ljubavi, socio-političkoj situaciji, svakodnevnim problemima, ali i o nekim izmišljenim ludostima poput dečjeg rođendana u svemiru.

– Muzika je naš vid borbe protiv neukusa i površnosti. Sviramo zato što mislimo da imamo šta da kažemo i zato što ne možemo bez muzike. Ona je sastavni deo svakog našeg dana, na ovaj ili onaj način – kaže Matija.

Prema njegovim rečima, naziv benda je zapravo izabrao kompjuter.

– Pred prvu svirku nismo imali ime i bili smo najavljeni kao specijalni gost. Veče pred, sedeli smo i razmišljali kako da se zovemo. Svako je dao po jedan predlog i kompjuter je izabrao Logička Greška – predlog koji je dao naš prvi basista Vanja. Stava smo da bend svojim radom pravi ime i da nije od presudnog značaja kako je bend nazvan, već na šta to ljude vremenom asocira – pojašnjava Matija.

Prema njegovim rečima članovi benda slušaju dosta različitu muziku i poprimaju uticaje sa svih strana, a to se čuje i u kompleksnim zvučnim sferama koje proizvode.

– Kada pravimo pesme najbitnije nam je da pesma bude energična i da nas „loži“. Ako se nama sviđa, preneti na publiku je lakši deo posla. Možda se najviše naslanjamo na pank/post pank, ali ima tu i raznih drugih uticaja, a ako bih imenovao bendove to bi bili Viagra boys, Sistem of a down, Pepersi… Inspiracija dolazi sa svih strana i mislim da je nepresušna. Živimo u društvu sa mnogo problema ali i sa mnogo impresivnih dešavanja, naše je samo da promatramo, promišljamo i da se dobro zezamo naravno – odgovara Matija na pitanje odakle izvire slojevitost zvuka benda Logička greška.

Naravno, ni tekstovi pesama im nisu linearni, a muzičar kaže da je to zato što ne biraju teme na racionalnom nivou. One biraju njih.

– Nešto nas muči, nervira ili smo opazili nešto novo o čemu razmišljamo… Nikada nismo seli i rekli hajde da napišemo npr. ljubavnu pesmu, već se sve dešava spontano – objašnjava on.

Iako je jako teško izdvojiti primer jer im pesme generalno krcaju, stvar „Ja ne mogu više da živim ovde“ je interesantna i zato što zvuči kao da ima onu old skul angažovanost, a ne zvuči izlizano. Pitali smo bend kako im je to pošlo za rukom.

– Mislim da je ključna iskrenost. Ne plašimo se ni jedne teme, pevamo direktno o onome što nam smeta ili o onome što volimo. Tu pesmu pevaju klinci koji su izgubili Bigz i koji su nezadovoljni sistemskim ubijanjem alternativne kulture, kao i korupcijom i nepotizmom koji su postali normalna stvar u našem društvu – pojašnjava Matija.

Primećuje se i blaga razlika u zvuku pesama sa albuma “Čekam autobus koji nikad neće doći” i njihove najnovije stvari i spota „Savest“. Prema rečima muzičara „Savest“ otvara novo poglavlje u njihovom stvaralaštvu.

– Pesma govori o bespomoćnosti čoveka koga progone greške iz prošlosti. „Savest“ najavljuje naš drugi album koji će nositi naziv „Ako dobro vidim“ i trebalo bi da izađe u septembru ove godine. Za razliku od prvog albuma, koji je bio „traženje“ i „pražnjenje“ emocija, verujemo da smo našli svoj zvuk i da je to najbolje što možemo da ponudimo u ovom momentu – zapaža on.

Bend je drugom albumu pristupio detaljnije i ozbiljnije, dodaje.

– Mislim da smo dosta naučili na greškama koje smo pravili pri objavljivanju prvog izdanja. Pridajemo mnogo više pažnje spotovima i tudimo se da pored kreativne odradimo i marketinšku stranu kako valja. Album će imati devet pesama. One se bave introspekcijom, sociopolitičkim dešavanjima ali i ljubav je glavna tema u nekim pesmama – otkriva Matija najavljujući novu ploču.

Upitali smo ga i kako vidi trenutnu muzičku scenu Beograda, kao i za muke sa kojima se muzičari suočavaju.

– U Beogradu muzička scena raste. Ima mnogo zanimljivih novih mladih bendova, ali postoji ogroman problem. Nema dovoljno mesta za svirke. Postoji mozda tri-četiri kluba, za manje svirke, i nisu uvek dostupni svima. Sa druge strane mislim da se polako razvija kakva takva infrastruktura za alternativnu muziku i da će za par godina mnogo lakše moći da se dođe do šire populacije ljudi, do kojih je sada gotovo nemoguće doći. Verovatno najveći izazov za mlade bendove jeste doći do većih festivala i do medija, nažalost mnogi fantastični bendovi su propali zato što nisu uspeli da reše taj problem. Ali publika, kada se dopre do nje, je vrlo zahvalna i pruža neverovatnu podršku – zaključuje Matija iz benda Logička Greška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari