Trajković: Majstorstvo dokazati među najboljima 1

Selo Zagužanje nadomak Surdulice poslednjih godina je “glavni grad trube” na jugu Srbije. Orkestar Kristijana Trajkovića samo je prvi među najboljima koji predvode majstori trube koji će predstavljati ovaj kraj na ovogodišnjem nadmetanju za prestižna priznanja podno planine Jelice.

Ovaj orkestar bio je najbolji u konkurenciji 19 koji su se na “Vlasinskom letu” takmičili za “finalnu ulaznicu”. Još sedam orkestara po oceni žirija, kojim je ove godine na kvalifikacionom takmičenju predsedavao profesor trube iz Skoplja Stojanče Kosovski, izborilo je mesto u velikom finalu za koje se živi svake godine.

– Mi smo mlad orkestar. Ovo nam je druga sezona u seniorskoj konkurenciji. Pobeda i plasman na Sabor u Guči za nas je dokaz da smo tokom godine dobro radili i nastavljamo sada tradiciju onih koji su iz našeg kraja dosad osvajali mnogo puta nagrade na najvećem skupu narodnih trubača na svetu – priča Trajković.

* Konkurencija u Guči je uvek toliko jaka da često odlučuju finese u muziciranju. Jeste li spremni za iznenađenje kao orkestar koji nema veliko iskustvo?

– Svako u Guču odlazi da pokaže svoje majstorstvo među najboljima. Mi se spremamo da učinimo sve da zadovoljimo žiri, nadmašimo konkurenciju i zadovoljimo publiku. To nije lako u desetak minuta koliko traje nastup na velikoj bini, ali zato ćemo svirati i pod šatrama za goste i zvanice. Dobra muzika se uvek vrlo brzo prepozna, pogotovu u Guči.

* Jeste li imali podršku u iskusnijih kolega sa juga Srbije u pripremi vašeg nastupa za Guču?

– Ovde postoje “tri trubačke republike” – Zagužanje, Vladičin Han i Vranje. Tu je mnogo dobrih i iskusnih trubača od kojih su neki veliki majstori poput Bobana Markovića, Slobodana Salijevića, Ekrema Mamutovića i Jovice Ajdarevića. Oni su osvojili sve što se moglo osvojiti u Guči i sada su vlasnici onog prestižnog “Majstorskog pisma” kome i mi težimo. Najvažnije je što oni u meni i drugim orkestrima, koji tek stasavaju, imaju prave naslednike u ovom zanatu. Njihovi saveti i podršku svakome ko želi da uspe od su velike koristi.

Tončev: Uvek idemo na pobedu

Narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev uvek je podržavao sve orkestre koji se takmiče u Guči. I ove godine on ne odustaje od svojih pobedničkih ambicija.

– Došlo je do smene generacija, ali mi tradiciju trubaštva negujemo iz generacije u generaciju. Svi orkestri imaju podršku lokalnog budžeta jer oni predstavljaju našu opštinu na jednom “svetskom prvenstvu” u majstorstvu muziciranja. Konkurencija je ove godine vrlo jaka, ali ja verujem da naši “timovi” imaju šansu kao i uvek da osvoje neko od priznanja. Ko će biti pobednik ja ne mogu da prognoziram, ali sam siguran da će neko “zlato” stići i ovoga puta u naš kraj – kaže Tončev, i sam veliki poklonik trube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari