Mikstejp za karantin: Plejlistu za izolaciju pravi Marčelo 1Iz kućne izolacije Foto: Promo

U cilju suzbijanja širenja dosade nastale usled izbijanja pandemije korona virusa Danas uvodi „Mikstejp za karantin“, pa tako, dok doktori zarad očuvanja zdravlja stanovništva savetuju ostajanje kod kuće, muzičari radi očuvanja dobrog ukusa preporučuju „mjuzu“ za kućnu izolaciju.

– Preporuka ide prema našoj najnovijoj pesmi „Udahni”, prvoj s dolazećeg albuma „Nojeva varka”. Iako nije računala na pandemiju, ona upravo govori o samoizolaciji, o danu kad kažeš „dosta mi je, ajte vi to sve bez mene” i emigriraš u samog sebe. Neko će reći da je pesma angažovana, i neće biti na krivom tragu s tim – ali za mene je prvenstveno lična, kao što će biti i čitav album. On je vlastita potraga za novom voljom da se ovde i sada, usled totalnog moralnog i svakog drugog potopa, boriš za bilo kakav plemeniti ideal, a da pride istinski veruješ kako taj trud nije zalud – tako Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar, odgovara na pitanje o „autopreporuci“ – koju bi njegovu stvar preporučio publici u izolaciji.

Šelić kaže da dane u izloaciji provodi vrlo radno.

– Radim na albumu, na romanu, sa redakcijom Veselog četvrtka na svim planiranim izdanjima Dilana Doga, a kako televizijsku emisiju Perspektiva trenutno ne snimamo u školama, za nove epizode napravili smo kratke dokumentarne filmove upravo o tome kako provodimo ove dane – objašnjava on.

Šelić ukazuje da je „u suštini, gledao da ova dva meseca neživota i nedogađaja bar ne budu uzaludna“, iako je, dodaje Marčelo, „jako teško biti koncetrisan na bilo šta drugo kad znaš da se ljudi razboljevaju i umiru, a ne možeš naročito da pomogneš – osim odgovornim ponašanjem“.

Što se plejliste tiče, kaže on, rad na albumu nije jedino što se u njihovoj kuhinji krčkalo jer kod njih u bendu gotovo svi članovi imaju i sopstvene poduhvate, a u koje se ostali uključuju.

– Ovu priliku da vam neke od tih radova predstavim, Nenin upravo objavljen singl, jednu Raidovu kompoziciju i jednu Šljukinu pesmu. Ne bih nikada zloupotrebio – pesme nisu tu po prijateljskoj liniji, već zato što ih smatram istinski lepim, a tako je i s mojim ostalim predlozima koje ćete ovde naći – ukazuje Šelić.

Nensi – Vrištim

Šljuka – Ideja bez lica

Raid – Salvation

– Trebalo je za ovu rubriku napisati ponešto uz svaki od linkova, ali pokušavajući da uradim to, uvideo sam jednostavnu istinu: kada autori stvaraju muziku, sve što žele jeste da stisneš „plej”, isključiš sve druge svoje senzore i u pesmu uđeš ceo, bez ostatka. Ništa više. Nema fusnota, nema dodatnih uputstava, a svako moje obrazloženje zašto biram baš te pesme/kompozicije svodilo bi se na ovo: meni su sjajne, uživam u njima. Nadam se da ćete i vi – poručuje Šelić.

Nikola Vranjković i Autogeni trening – Moraćeš da naučiš da živiš sa tim

Đorđe Miljenović i Ivana Vukmirović – Da izađemo iz kafane

Kolja Pejaković – Crna ptica

Damon Albarn – The Selfish Giant

Low Roar – I’ll keep coming

Paolo Nutini – Iron Sky

Leprous – Below

Ramin Djawadi – Exit music (for a film)

James Blake – Retrograde

Woodkid feat. Son Lux – Easy (live)

The Blind Boys of Alabama – I shall not walk alone

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari