Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 1

Kao i svakog petka, za vas izdvajamo neke od najinteresantnijih koncerata koji nas očekuju narednih sedam dana.

3-5. avgusta – Love fest, Vrnjačka banja

Lovefest je jedinstvena kulturna platforma iz Vrnjačke Banje, koja promoviše muziku, umetnost i urbanu kulturu mladih u Srbiji. Najveći festival ljubavi u zemlji, i ovog leta obeležiće nastupi nekih od najpoznatijih svetskih zvezda.

Tokom trajanja festivala najavljeni su izvođači kao što su Alexandar Ivković, Carl Craig, Chris Liebing, Dejan Milićević, Lea Dobričić, Marcel Dettmann, Marcus Worgull, DJ DEEP, Artan Lili, Del Arno Bend, Goblini, Hornsman Coyote, Lira Vega, Ničim Izazvan, Obojeni Program, Sajsi MC, Ela van Wolf i mnogi drugi.

4. avgust – Dunavska sonata

Dunavska sonata podrazumeva niz koncerata klasične muzike učenika novosadskih muzičkih škola i studenata akademije umetnosti na više lokacija na novosadskoj plaži Štrand tokom celog leta. Mali sastavi od dva ili tri člana, kvarteti i kvinteti u večernjim časovima kada je ulaz na Štrand besplatan uneće magiju klasične muzike u tople letnje noći.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 2

Radost muziciranja pred publikom i zajedničko uživanje u najvećim delima klasične muzike otkriće umetnike u učenicima koji često završe školovanje sa tek nekoliko javnih nastupa. Ovaj projekat oživljava i tradiciju nastupa malih muzičkih stastava na otvorenom, koja je zanemarena naspram komercijalnih festivala. Za svaki nastup mladi muzičari će dobijati simboličan honorar.

4-5. avgust – OVERLOAD, Vladičin Han

Overload je jedinstven muzički spektakl na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga, koji se održava u Vladičinom Hanu i svakako predstavlja najveći i najposećeniji festival ovog tipa na jugu Srbije.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 3

U prethodnim godinama ugostio je neke od muzičkih zvezda sa ovih prostora kao što su: Rambo Amadeus, Blaža i Kljunovi, Divlje Jagode, Van Gogh, Bajaga i Instruktori… Pored toga, OVERLOAD veliki prostor u muzičko-scenskom nastupu posvećuje i neafirmisanim grupama iz cele Srbije pa i regiona.

5. avgust – Muzički program na Cvetnom trgu

Turistička organizacija Beograda je pripremila muzički program koji će se i ove subote održati na Cvetnom trgu, sa početkom od 20 časova.Nastupaju Zoran Branković na klasičnoj gitari i Boris Lemajić na džez gitari. Na repertoaru su popularne melodije posvećene Beogradu, džez numere i poznati muzički hitovi.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 4

U izlogu info centra na Cvetnom trgu posetioci će moći da vide izložbu umetničkih fotografija, postera i plakata mladih umetnika Dizajnerske škole u Beogradu, na temu starog Beograda. Ulaz je besplatan.

9. avgust – Tango Jazz Quartet u Gvarneriusu

Koncert proslavljenog argentinskog sastava „Tango Jazz Quartet“ održati će se u sredu, 9. avgusta, u koncertnoj dvorani Ustanove „Gvarnerius“. „Tango Jazz Quartet“, koji predvodi saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenich,  zauzima visoko mesto na svetskoj muzičkoj sceni originalnim pristupom i kombinovanjem dva muzička stila – tanga i džeza.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 5

Muziku „Tango Jazz“ kvarteta čuveni džez harmonikaš Richard Galliano i veliki poklonik tanga, opisao je kao „neverovatnu fuzija koja zvuči savršeno“. Do danas, kvartet je objavio četiri kompakt-diska. Prvi je ostvaren u saradnji s uglednim francuskim harmonikašem Rišarom Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Premijerni beogradski koncert, koji je naišao na oduševljenje publike, održali su 15. avgusta 2016. godine upravo u Ustanovi „Gvarnerius“.

10-11. avgust – Ex Yu Rock festival u Starčevu

Na starčevačkom Trgu neolita 10. avgusta (od 21:00) sviraju pančevački rokeri Rezervni plan, Bijelo dugme tribute bend i Neno Belan, autor velikih hitova kultnih Đavola kao što su „Stojin na kantunu“, „Pričaj mi o ljubavi“, „Ostani uz mene“, „Bambina“… Niz solo hitova poput „Sunny Day“, „Vino noći“ i „Rijeka snova“, Belan sa svojim Fiumens nastavlja i nedavnim novim albumom „Sanjaj!“, a na Ex Yu Rock Festu 9 posetioci mogu očekivati „energičnu svirku, gomilu pozitivne energije i presjek kompletne karijere“.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 6

Druge večeri Ex Yu Rock Festa 11. avgusta (21:00) nastupiće rokeri Zemljotres, pankeri Kreativni nered i Prljavi inspektor Blaža, koji ističe Starčevo kao mesto u kome je sa Kljunovima „imao neke od najluđih nastupa u karijeri“.

Deveti Ex Yu Rock Fest biće održan u okviru manifestacije „Dani druženja“, čiji su organizatori Dom kulture, Kreativni kulturni klub, sportski klubovi i udruženja građana uz podršku Mesne zajednice Starčevo.

10-13. avgust – Nišvil

Nišville Jazz Festival je međunаrodni džez festivаl koji se održаvа u Nišu. Festivаl se održаvа tokom аvgustа nа platou Niške tvrđаve. Internаcionаlni Nišvil džez festivаl – nаjposećeniji džez festivаl jugoistočne Evrope, već godinаmа dosledno brаni evropske vrednosti multikulturаlnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinаcа.

Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru Platoa niške Tvrđave, na dve bine Earth i Sky, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na stejdževima koji su besplatni za publiku: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session stejdž.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 7

Učešće na Nišville jazz festivalu 2017. godine, potvrdili su Britanski kantautor Tony Momrelle, Američka basistkinja i pevačica Nick West, poznata američka ritam i bluz i džez pevačica i dobitnica nagrade Grammy – Patti Austin, Candy Dulfer, Al Foster Quintet i mnogi drugi.

do 18. avgusta – festival Piano summer 2017

Najkvalitetniji festival klasične muzike u Jugoistočnoj Evropi ove godine, Piano Summer 2017, počinje svečanim otvaranjem na kojem nastupa najveća violončelistkinja današnjice, Natalija Gutman i njen trio, piše u saopštenju za medije.

Festival Piano Summer 2017 održava se u Domu vojske u Vranju od 1.-18. avgusta i u četvrtoj sezoni svog postojanja okupio je neka od najvećih imena klasične muzike današnjice – Gulsin Onay (Turska), Michael Leslie (Australija), Goran Jurić i Sandra Vučenović Schnabel (Hrvatska), Claudio Carbo Mantaner (Španija), Nino Gurevič (Gruzija), Caesar Yuwono (Indonezija), Satoko Mimura (Japan), Dimitri Romanov (Rusija), Biljana Gorunović, Miroslav Pavlović i Solisti Di Sud (Srbija) i mnogi drugi.

Muzički vodič od 4. do 10. avgusta 8

Ovogodišnji festival obuhvata i večeri turske i španske klasične muzike, kao i veče posvećeno delima jednog savremenog srpskog kompozitora – Ivana Jevtića, stoji u saopšenju.

Ulaz na sve nastupe je besplatan, i to predstavlja jedinstvenu priliku za publiku iz Srbije i regiona da posete Vranje i prisustvuju koncertima umetnika svetske klase, čije ulaznice na velikim svetskim scenama koštaju basnoslovno. Pored koncertnog dela, festival Piano Summer jedinstven je na našim prostorima i po svom edukativnom aspektu – serijalu master klasova koje drže veliki umetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari