Odlazak tihog šmekera 1foto EPA-EFE/DANIEL DEME

Vest da je juče u 75. godini u Ostinu (Teksas, SAD) preminuo Majkl Li Adej verovatno mnogima ne bi mnogo značila bez isticanja njegovog umetničkog imena Mit Louf.

Čak i da je kojim slučajem karijeru sveo samo na hit „I’d Do Anything for Love (But I Won’t do That)“, bilo bi dovoljno da uđe u legendu, a bilo ih je mnogo više.

Njegove pesme mnogi pevuše kada ih čuju na radiju ili ih uhvate, onako, negde usput, a da verovatno ni ne znaju čije su.

Album „Bat Out of Hell“ iz 1993. spada među deset najprodavanijih u SAD svih vremena, uz Majkla Džeksona, Vitni Hjuston, Iglse (Eagles)…

Za već pomenutu „I’d Do Anything for Love…“ osvojio je Gremi (1993), za koji je godinama unazad tradicionalno ulazio u uži izbor.

U svetu glume proslavio se ulogom Edija u mjuziklu iz 1975. „The Rocky Horror Picture Show“.

Pojavio se i u filmovima „Borilački klub“ (Fight Club), „Focus“, „Rocky Horror Picture Show“ i „Vejnov svet“ (Wayne’s World).

Dva puta se ženio i otac je dve ćerke.

Umetničko ime Mit Louf (na srpskom: ćufta, vekna od mesa) odabrao je zbog svog izgleda pošto je većinu života imao problem sa gojaznošću, koje nije uspeo da se reši čak ni kada je između 1982. i 1991. praktikovao vegansku ishranu.

Na pitanja zašto se vratio jedenju mesa šaljivo je odgovarao da je to uradio da bi „opravdao svoje umetničko ime“, kao i da je on jedini „preobraćeni vegan“.

Za razliku od većine rok zvezda s kraja sedamdesetih i osamdesetih, njegovu karijeru nije obeležio ni jedan skandal, te su tabloidi kao jedinu pikanteriju izdvajali to što je kao već poznati umetnik 1984. promenio u dokumentima rođeno ime Marvin u Majkl.

O razlozima ovog poteza nikada javno nije pričao.

Nije bio član ni jedne partije, te je zbog toga sebi dozvoljavao da podržava i republikanske i demokratske predsedničke kandidate.

Javno je podržao Bila Klintona 1997, ali je kasnije postao veliki kritičar 42. predsednika SAD, iznoseći i stav da je bombardovanje države usred Evrope (Jugoslavije) 1999. godine bila greška.

Pre šest godina podržao je kandidaturu Donalda Trampa šaljivo tvrdeći da je „Amerika do sada probala sve, osim još da Trampa postavi za predsednika“.

Izjavljivao je i da u šoubiznisu ne postoje prijateljstva već samo interesi, mada je poznato da je bio prijatelj sa kolegom iz Njujorka Džonom Bon Džovijem.

Uzrok smrti Mita Loufa nije zvanično objavljen, ali magazin TMZ spekuliše da je u pitanju postkovid sindrom, pošto je nedavno preležao opasan virus.

„Slomljenim srcem objavljujemo da je neprevaziđeni Mit Louf preminuo večeras, sa suprugom Deborom uz njega“, navedeno je u saopštenju porodice muzičara. „Znamo koliko je značio mnogima od vas i zaista smo zahvalni na svoj ljubavi i podršci dok prolazimo kroz ovo vreme žalosti u gubitku tako inspirativnog umetnika i divnog čoveka“, dodala je porodica i zahvalila na razumevanju za njihovu potrebu za privatnošću u ovo vreme.

U saopštenju je istaknuto i da su njegove ćerke Perl i Amanda, i bliski prijatelji, bili sa njim tokom poslednja 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari