Ovacije za sviračko majstorstvo 1Foto: Teodora Ćirić

Legendarna rok grupa Galija u četvrtak uveče u beogradskoj Hali sportova proslavila je 40 godina postojanja koncertom koji je bio prepun emocija, sviračkog majstorstva, značajnih pesama i velikih hitova iz svih faza karijere, što je oduševljena publika na kraju nagradila zaglušujućim ovacijama.

„Dobro veče Beograde. Srećan nam rođendan“, frontmen Nenad Milosavljević-Neša Galija ovim rečima najavio je dvoipočasovno zajedničko slavlje benda i oko 4.000 fanova, koje su uveličali i specijalni gosti, bivši članovi Galije klaviaturista Saša Lokner i gitarista Saša Ranđelović, kao i pevač Kerbera Goran Šepa-Gale.

Ovacije za sviračko majstorstvo 2

Koncert je otvoren sa „Mestom pored prozora“, a u sjajno ukomponovanoj set listi, gde se o dinamici koncerta vodilo računa do najsitnijih detalja, sledili su stari biseri kao što su „Noć“, „Da me nisi“, „Seti se maja““… Posle teme iz „Zone Zamfirove“ i „Na tvojim usnama“, došlo je vreme za najavljene goste. Izlazak na binu Galeta iz Kerbera može se smatrati i istorijskim, jer je prvi put uživo duetski izvedena pesma „Sloboda“, snimljena pre 27 godina. Na rođendanskom koncertu, uz Nešu i Predraga Milosavljevića svirali su nadahnutno i znalački bubnjar Boban Pavlović-Čarlton, zatim gitarista, „duša“ Galije Dragutin Guta Jakovljević (čije velemajstorstvo je na impozantan način došlo je do izražaja u „A kad me pogledaš“), basista Slaviša Pavlović-Stenli, i klavijaturisti Ivan Ilić i Goran Antović. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kMAnnwpCouQ]

Galija je u Hali sportova ponovo potvrdila svoj status jednog od najmoćnijih sviračkih sastava u ovom delu Evrope, punokrvnom rok svirkom u kojoj je uživalo nekoliko generacija fanova – od onih koji su rasli zajedno sa bendom od 1976. godine, do obožavalaca rođenih u ovom veku.

Povratak u prog rok fazu s početka karijere („Decimen“, „Put“) deo je u kom je bend posebno ubedljivo svirački zvučao, sa instrumentalnim deonicama u rangu najvećih svetskih sastava njihovog profila. Tome su dodatno doprineli gosti Lokner i Ranđelović. Usledio je akustični blok, gde je Neša sam sa akustičnom gitarom izveo „Da li si spavala“ a po emotivnom naboju nadovezala se balada „Mlada, lepa i pametna“ sa jednim od najlepših refrena u Galijinom opusu. „Bez struje“ su bile i pesme „Moj brat i ja“, „Uzalud se trudiš“ i „Ti možeš sve“, uz raspevanu publiku. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=k9hAnHHhsIc]

Galija je mnoge prijatno iznenadila specifičnom verzijom „Kotora“, koji je obično čuvan za udarački, električni finiš. Ovoga puta pesmu je posebno obojio sa kavalom Miloš Jakovljević.
Elektrici se bend vratio uz „Možda sam lud“, a onda je na binu izašao i fan iz Makedonije Aleksandar Runčev i pokazao zavidne glasovne sposobnosti pevajući „Pismo“. 

Očekivan finiš zvaničnog dela ispunjen najvećih hitovima započela je „Dodirni me“, pa se nastavilo uz „Trube“, a bend je pred razaračku „Digni ruku“ još dodatno „palio“ publiku ponavljanjem uvodnog rifa nekoliko puta. Redovnim posetiocima koncerata Galije bilo je sasvim jasno da, za kraj zvaničnog dela sledi, šta bi drugo nego – raskošna i veličanstvena balada „Još uvek sanjam“. 

Ovacije za sviračko majstorstvo 3

Zaglušujuće skandiranje „bis, bis, bis…“ vratilo je bend na binu da izvede „Gospi“ i „Burnu, pijanu noć“, koju je pratilo grleno pevanje publike, a neizostavna „Skadarska“ zaokružila je celu priču. Na binu su ponovo izašli svi gosti, čime je stavljen pečat na istinsko veče za pamćenje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari