Ar KeliAr Keli, Foto: Antonio Perez / Zuma Press / Profimedia

Ar Keli, r’n’b pevač koji je stekao slavu devedestih, upravo je osuđen na dvadeset godina zatvora zbog seksualnih zločina nad decom.

Pevač je već u zatvoru i služi tridest godina zbog optužbi za reketiranje i trgovinu ljudima.

Izricanje presude objavljeno je nakon što je porota u Čikagu proglasila Ar Kelija krivim po šest od trinaest tački optužnice koje su protiv njega podignute u septembru 2021.

To uključuje tri optužbe za primoravanje maloletnih osoba na nezakonitu seksualnu aktivnost, kao i tri optužbe za stvaranje pornografskog materijala koji pokazuje da je zlostavljao maloletnicu.

Tužioci su tvrdili da bi kazna Ar Keliju trebalo da bude dodata na trenutnu kaznu koju služi, a Dženis Vilijams Apenten je izjavila na sudu: „Jedini način da se osiguramo da neće ponoviti krivično delo je izricanje kazne koja će ga zadržati u zatvoru do kraja života.”

Međutim, pevačeva advokatica Dženifer Bondžin rekla je da će 56-godišnjak „verovatno umreti u zatvoru u svakom slučaju“. Bondžin, koja je uložila žalbu na presudu, rekla je da on ne bi predstavljao pretnju za druge u starosti, ako bi kojim slučajem bio živ po završetku kazne.

Ar Keli je oslobođen optužbi po dve tačke optužnice: za navođenje maloletne osobe na seks i ometanje istrage.

Autor hita „I Believe I Can Fly” se suočavao sa stalnim optužbama za seksualno zlostavljanje i nedolično ponašanje tokom svoje karijere, što je on uvek negirao.

Godine 1994, 27-godišnji Keli se oženio 15-godišnjom pevačicom Alijom na tajnoj ceremoniji u Čikagu. Brak je kasnije poništen nakon što je utvrđeno da je tinejdžerka lagala o svojim godinama na venčanom listu.

Keli se suočio sa drugim optužbama da je imao seksualne odnose sa maloletnicama 1996, 2001. i 2002. godine.

Optužen je po 21 tački optužnice za pravljenje video zapisa koji prikazuje seksualno zlostavljanje maloletnih osoba u junu 2002. godine, ali je oslobođen po svim tačkama nakon suđenja 2008. godine.

U 2017, nova istraga koju je sproveo sajt Buzzfeed tvrdila je da je Keli zarobio šest žena u seks „kultu” jer ih je iskorišćavao nakon što su mu se obratile za pomoć u muzičkoj karijeri.

Pevač je, između ostalog, optužen da je imao apsolutnu kontrolu nad ovim ženama. On je navodno odlučivao šta i kad će jesti, šta će oblačiti i kada će odlaziti na spavanje, a vodio je i evidenciju o njihovim seksualnim aktivnostima.

Članak je podstakao više navodnih žrtava da se jave, a on je poslužio kao inspiracija za šestodelni dokumentarac pod nazivom „Surviving R Kelly“, koji je emitovan na kanalu Lifetime 2019. godine. U njemu su detaljno opisane optužbe o seksualnom zlostavljanju i nedoličnom ponašanju protiv poznatog r’n’b pevača.

U julu 2019, Ar Keli je uhapšen i optužen za trgovinu ljudima, posedovanje slika zlostavljanih maloletnica i ometanje pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari