Preminuo legendarni gitarista Džef Bek 1Foto: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Džef Bek, jedan od najuticajnijih rok gitarista svih vremena, preminuo je u 79. godini.

Britanski muzičar proslavio se kao deo grupe „The Yardbirds“, gde je zamenio Erika Kleptona, pre nego što je sa Rodom Stjuartom formirao sastav „The Jeff Beck Group“.

Njegov ton, prisustvo i, iznad svega, jačina zvuka redefinisali su gitarsku muziku 1960. i uticali na rok pod-žanrove kao što su hevi metal, džez-rok, pa čak i pank.

Bekova smrt potvrđena je na njegovoj zvaničnoj Tviter stranici, prenosi BBC.

„U ime njegove porodice, sa dubokom tugom delimo vest o smrti Džefa Beka. Nakon što je iznenada oboleo od bakterijskog meningitisa, juče je mirno preminuo. Njegova porodica traži privatnost dok se bore sa ovim ogromanim gubitkom“, navodi se u saopštenju.

Kada je 2009. godine po drugi put primljen u Kuću slavnih rokenrola, Bek je rekao da svira na način na koji svira jer mu to omogućava da izmisli najbolesnije moguće zvukove.

„Sada je to poenta, zar ne? Ne zanimaju me pravila. U stvari, ako ne prekršim pravila najmanje 10 puta u svakoj pesmi, onda ne radim svoj posao kako treba, rekao je tada“, rekao je slavni gitarista.

Rođen kao Džefri Arnold Bek u Volingtonu, u Sariju, muzičar se zaljubio u rokenrol kao dete, a svoju prvu gitaru napravio je kao tinejdžer.

„Momak iz susedstva mu je rekao: ‘Napraviću ti čvrstu gitaru za pet funti’“, rekao je kasnije za Rock Cellar Magazine i dodao: „Pet funti, što je za mene tada bilo petsto. Nisam pristao pa sam je napravio sam.“

Posle kratkog boravka na Vimbldonskom umetničkom koledžu, otišao je da svira sa šok-rok bendom „Screaming Lord Sutch and the Tridents“.

Kada je Erik Klepton napustio „The Yardbirds“ 1965. godine, Džimi Pejdž je predložio da angažuju Beka – i on je svirao na hitovima kao što su „I’m A Man“ i „Shapes Of Things“, gde je njegova pionirska upotreba gitarske mikrofonije uticala na muzičare poput Pola Makartnija i Džimija Hendriksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari